Ennyit még nem fizettek gyémántért

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Az Oppenheimer Blue a drágakövek drágaköve.


Rekordáron, 56,8 millió svájci frankért (16,2 milliárd forintért) kelt el szerdán egy genfi árverésen az eddig aukcióra bocsátott legnagyobb „különösen ragyogó kék” gyémánt, a 14,62 karátos Oppenheimer Blue, amelyet a „drágakövek drágakövének” is neveznek. A gyémánt élénk licitcsata után lelt gazdára. Alkalmanként feszült csönd töltötte be a termet, de néha a nevetés is kirobbant a Christie's árverésén. A 30 millió svájci frankról indult licitálás 25 percig tartott.

A követ végül egy telefonon licitáló, magát megnevezni nem kívánó vásárló vitte el. Előzetesen is rekordot, de legalább 45 millió frankot (12,76 milliárd forintot) reméltek az eladástól.

A smaragdcsiszolású drágakő a korábbi tulajdonosáról, Sir Philip Oppenheimerről kapta a nevét. Az Oppenheimer család generációk óta vezető szerepet tölt be a gyémántiparban. Az 1995-ben elhunyt neves gyémántszakértő annak idején feleségének választotta a drágakövet.

„Az Oppenheimer Blue-t csak úgy lehet jellemezni, hogy az egyik legritkább drágakő a világon. A drágakövek drágaköve” – írta a Christie's az árverési katalógusban. A korábbi aukciós rekordot a Blue Moon nevű gyémánt tartotta, amelyet tavaly novemberben csaknem 50 millió svájci frankért vásárolt meg Joseph Lau hongkongi üzletember a kislányának, aki után a 12,03 karátos drágakő új nevet kapott: ma már Blue Moon of Josephine-nek hívják.

A kétnapos genfi ékszerárverésen a Sotheby's rekordbevételt, 171,2 millió svájci frankot ért el. Egy rózsaszín, körte alakú gyémántot a maga kategóriájában szintén rekordáron, 30,8 millió svájci frankért adtak el. A „különösen ragyogó rózsaszín”, Unique Pink nevű gyémántot a világ legszebb gyémántjai közé sorolják. A Christie's több mint 280 tételt árverezett el, összbevétele 146,8 millió svájci frankra rúgott.