Ennyibe kerül a globális felmelegedés

Fotó: PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa / PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa

-

Erősebb hurrikánok jönnek, emelkedik a tengerszint. nő a bűnözés. A csökken a GDP.


Ha a szén-dioxid-kibocsátást nem sikerül csökkenteni, akkor a globális hőmérséklet minden egyes Fahrenheit (0,55 Celsius-fok) növekedésével az USA gazdasága a GDP 0,7 százalékát veszítené el. Minden további egy Fahrenheit növekedés többe kerülne az előzőnél – állítják amerikai kutatók. A Kaliforniai, a Rutgers és Chicagói Egyetem kutatói a nemzetgazdasági adatok 29 ezer számítógépes szimulációja alapján számszerűsítették a globális felmelegedés árát.

Ez az első tanulmány, amely a világ tudósai által kifejlesztett 116 klíma-előrejelzést és a legmagasabb szintű számítógépes statisztikai elemzést használta fel, és segíthet lezárni a vitát arról, hogy a klímaváltozás segíti, vagy károsítja az amerikai gazdaságot. A közgazdászok, klímakutatók vizsgálták az okozott károkat és az előnyöket is, például, hogy miként hat a magasabb hőmérséklet, a csapadék megváltozása, a tengerszint-emelkedés és az erősödő hurrikánok a mezőgazdaságra, a bűnözésre, az egészségre, az energiaszükségletekre, a munkaerőre és a part menti közösségekre – olvasható a Rutgers Egyetem közleményében eurekalert.org oldalon.

A globális felmelegedés következményei a nagy gazdasági világválság okozta gazdasági károkhoz mérhetőek, ám nem fognak később eltűnni, és a szegényebb térségekben jóval nagyobbak lesznek.

„A szén-dioxid-kibocsátás rejtett költségei már nem rejtettek, azokat már világosan látjuk a kapott adatokból" – mondta Amir Jina, a Chicagói Egyetem kutatója. A gépkocsik és erőművek szénkibocsátása átformálja az amerikai gazdaságot. A Közép-Nyugaton, hasonló mezőgazdasági károkat tapasztalhatunk, mint az 1930-as évek válsága során.

Ha nem teszünk jelentős erőfeszítéseket a kibocsátás csökkentésére, a Mexikói-öböl térségét hatalmas károk érik. A közösségek számára hatalmas kockázatot jelent a tengerszint emelkedése, amelyet fokozni fognak a valószínűleg egyre erősebbé váló hurrikánok – tette hozzá Robert Kopp, a Rutgers Egyetem kutatója. A szélsőséges hőség növelni fogja a bűncselekmények számát, lelassítja a munkásokat, az egekbe szökteti a légkondicionálás költségeit és emberéleteket is veszélyeztet.

Az amerikai GDP 18,558 billió dollárt tett ki tavaly.