Ennyi borsot senki nem tört a kormány orra alá

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Milliárdos áfacsalásról szóló vádak, kitiltási botrány, miniszterek meghazudtolása. A kormány számára meglehetősen kellemetlen ügyek kötődtek a Vida Ildikó vezette adóhatósághoz. Vida kétszer is zavarba hozta a minisztereket, egyik mondatából pedig szállóige is lett.


Valószínűleg nem szomorkodnak a Fideszben Vida Ildikó távozása miatt. A kormány az ellenzéket leszámítva talán az adóhatóság elnökének köszönhette a legtöbb kellemetlen pillanatot az elmúlt években. Pedig ez a 2010-es kinevezésekor még nem volt nyilvánvaló. Vida régi motorosnak számított, 1999–2002 között már az első Orbán-kormány idején is betöltötte ezt a posztot. Ráadásul olyan szürke adószakembernek tartották, aki kerüli a nyilvánosságot.

Kinevezése érdekében jogszabályt is módosítottak, ezt később „Lex Vida” néven emlegette a sajtó. Ez tette lehetővé, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően ötéves vezetői tapasztalat nélkül is átvehesse valaki az adóhatóság irányítását. A kinevezése után Vida levezényelte az adóhivatal és a pénzügyőrség összevonását, az új szervezet lett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Áfacsalások

Az adóhatóság működése először akkor vetett árnyékot a kormányra, amikor Horváth András, a hivatal egykori dolgozója 2013 novemberében előállt azzal, hogy a NAV kormányzati körök tudtával több mint ezermilliárd forintos áfacsalás felett hunyt szemet.

A módszert úgy írta le, hogy a kereskedőcégek bonyolult hálózatot működtetnek, papíron utaztatják a különböző élelmiszereket a határon keresztül. Mire az élelmiszer eljut a boltokba, az áfa eltűnik az egyik cégnél, az adott társaságnak ugyancsak nyoma vész. A klasszikus áfacsalást nagyban űzők ellenőrzését Horváth szerint felülről érkező parancsra állítják le sokszor a NAV-ban.


Horváth András


A kormány először megpróbálta távol tartani magától az ügyet, kétnapos vizsgálat után megállapították, hogy a volt adóellenőr állításai alaptalanok. Vida Ildikó be is perelte Horváthot. Az ügy azonban hónapokig napirenden maradt, a lapok arról írtak, hogy az áfacsalások komoly károkat okoznak a költségvetésnek. A kormánypárti politikusok egyre többször kényszerültek magyarázkodni, Horváth András pedig az akkor formálódó ellenzéki mozgalomban is részt vett.


Kitiltások

Az áfacsalási ügy miatt még nem, a kitiltási botrányban viszont már megégette magát Vida. A kormányhoz közel álló Napi Gazdaság tavaly ősszel szellőztette meg, hogy az Egyesült Államok magyar adóhatósági vezetőket tiltott ki az országból, mert – állította a lap – vizsgálat folyik amerikai érdekeltségű cégek ellen. André Goodfriend amerikai követségi ügyvivő erre reagálva bejelentette: valóban kitiltottak az USA-ból kormányzati tisztségviselőket, de nem azért, mert amerikai cégeknél vizsgálódtak, hanem mert bizonyítékaik szerint korrupciót követtek el.A komoly diplomáciai konfliktussá dagadt üggyel a kormány hosszú ideig nem tudott mit kezdeni, a korrupció vádját próbálta levakarni magáról. A főváros utcáit elárasztották a kormányellenes tüntetők, a Fidesz népszerűsége hatalmasat zuhant. A kitiltottak névsora nem derült ki, több lap is arról írt, Vida közöttük van. Ezt ő – azóta is egyedüliként – később el is ismerte. A vélt kormánypárti korrupció szimbólumává így az adóhatóság, személy szerint a vádakat egyébként mindvégig tagadó Vida Ildikó vált.

Nem használt Vida renoméjának az sem, hogy miután napokig elérhetetlen volt a sajtónak, a bécsi reptéren váratlanul kapta őt el az RTL Klub, amint szabadságra indult, aztán kiderült, hogy a szakmai önéletrajzát titkolja a NAV.


Valaki nem mond igazat

A NAV elnöke akkora nyomás alá került, hogy végül november elején a Magyar Nemzetnek elismerte, a kitiltottak között van. Az interjúban arra is kitért, hogy a kitiltásról tájékoztatta a kormányt. Ezzel meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozta a kormány tagjait, akik többször is elmondták, fogalmuk sincs, kik az érintettek.

A legkínosabb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számára volt az ügy, aki alá a NAV is tartozik. A miniszter néhány nappal az interjú előtt arról beszélt, hogy Vidával abban állapodtak meg, minden, a munkavégzést befolyásoló információról beszámol neki. Mivel nem számolt be neki arról, hogy kitiltották az USA-ból, nem tud másra következtetni, mint hogy Vida nem érintett az ügyben, mondta a miniszter. A helyzetet L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár azzal magyarázta: az is elképzelhető, hogy Vida Ildikó levelét elkavarta a posta.


Mém lett

A kitiltási botrány közepén, 2014 novemberében Vida Ildikó a HírTv stábjával együtt meglepetésszerűen leszólította a követség épületéből távozó Goodfriendet, hogy számon kérje, miért vádaskodik bizonyítékok nélkül. Amikor azonban Goodfriend angolul szólalt meg, Vida Ildikó úgy felelt: „Tolmácsot szeretnék kérni.”A mondat mémmé vált, hónapokig szórakozott azon az internet, hogy az adóhatóság elnöke nem tud angolul. Hogy milyen mélyen beégett a köztudatba, azt mutatja az is, hogy még fél évvel később is fel tudott kerülni a Kétfarkú Kutya ellenplakátjára.Simicska malmára hajtotta a vizet

Vida abban a Magyar Nemzetben hozta nehéz helyzetbe a kormányt, amely a miniszterelnökkel összevesző Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik. Vida jó viszonyt ápol Simicskával: az első Orbán-kormány idején az adóhatóság élén álló Simicska helyettese volt, a szocialista kormányok idején az az üzletember érdekeltségébe tartozó Mahirnál dolgozott. Óbudai házát is a Közgépnek adta el.

Orbán és Simicska viszonya azután durvult el látványosan, hogy év elején a Fidesz korábbi gazdasági igazgatója trágárul beszélt a kormányfőről. A konfliktus már a 2014-es választás után is tapintható volt, a Simicskához kötődő embereket fokozatosan pártpolitikusok szorították ki a kormányzatból. Az utolsók egyike Vida.


A felmondás

Vidának még a felmondása is kellemetlen helyzetbe lavírozta a kormányt. Az ország egyik legfontosabb hivatala vezetőjének távozásáról nem a kormányzat tájékoztatta a közvéleményt, hanem újságokhoz szivárogtak ki azok az információk, hogy Vida már május 20-án beadta a felmondását, és Orbán marasztalása ellenére távozik.

Mindeközben a miniszterek, köztük Varga Mihály és Lázár János is, feltételes módban beszéltek Vida távozásáról. Varga később ezt azzal magyarázta, tudott Vida Ildikó lemondási szándékáról, de konkrét időpontot nem közölt vele a NAV vezetője.

Lázár János aztán a kormányszóvivői tájékoztatón még érthetetlenebbé tette a helyzetet egy nyilatkozatával, amelyet másnap Giró-Szász András kormányszóvivő próbált megmagyarázni.

Vida egyébként még utoljára odaszúrt a kormánynak: a munkatársainak szétküldött lemondólevelében azt írta,

  • az általa készített NAV-os életpályamodell a kormány ígérete ellenére nem került parlament elé;
  • megdöbbent a NAV átalakításáról szóló kormányzati elképzelések miatt, amelyekről őt senki nem kérdezte meg, amelyekhez a NAV-ot senki nem világította át, és amelyek szerinte a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik;
  • a NAV-ot és a személyét ért támadások során tanúsított hozzáállás számára szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan.