Az eddiginél is komolyabb probléma lesz a zikavírus Brazíliában

Fotó: AFP / ORLANDO SIERRA

-

Szerencsére az olimpia idejére viszont már alábbhagy a vírus terjedése.


Rövid távon súlyosbodni fog a járványügyi helyzet Brazíliában a zikavírus terjedése miatt, de ez nem fogja veszélyeztetni a nyári olimpiai játékok megtartását – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kétnapos brazíliai látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján. Margaret Chan szerdán úgy fogalmazott, hogy Brazíliában a fertőzöttek számának növekedésével várhatóan súlyosbodni fog a helyzet, még mielőtt elkezdene javulni, és „senki se lepődjön meg azon, ha mikrokefáliás [kisfejűség] esetekről érkeznek hírek Brazília több részéből is”.

Brazília a világon egyre terjedő zikajárvány kiindulópontja volt. Eddig másfél milliónál több megbetegedést regisztráltak, de a fertőzések előfordulása javarészt az ország északkeleti részére koncentrálódott.

Margaret Chan azt mondta, hogy a járványhelyzet nem jelent veszélyt az augusztusban tartandó Rio de Janeiró-i olimpiai játékok megtartására. Augusztusban a dél-amerikai országban általában csapadékmentes az időjárás, és ilyen körülmények között a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok előfordulása a minimálisra csökken – fogalmazott, hozzátéve, hogy a helyi hatóságok komoly munkát végeznek a veszélyes szúnyogok irtásában.

A zikavírus és kóros kisfejűség (mikrokefália) esetleges összefüggéséről szólva Margaret Chan azt mondta, a kutatók még dolgoznak azon, hogy bizonyítsák az ok-okozati kapcsolatot a fertőzés és e születési rendellenesség között, amely szellemi visszamaradottságot, látás- és halláskárosodást is okozhat.


A brazil hatóságok a hét elején közölték, hogy október óta 583 mikrokefáliás gyermek jött a világra – a korábbi évek 150-es átlagához képest –, és az esetek többsége kapcsolatba hozható azzal, hogy az édesanyák zikavírus okozta betegségben szenvedtek. Csak a múlt hét folyamán 14,7 százalékkal nőtt a bizonyítottan mikrokefáliás csecsemők száma. További 4100 mikrokefália-gyanús esetet vizsgálnak még, és 120 gyerek belehalt a születési rendellenességbe.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében Brazíliában.

A WHO a múlt pénteken közölte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy összefüggés van a zikavírus és a kóros kisfejűség között, de a gyanú igazolásához akár 4-6 hónapra is szükség lehet. A kutatók azonban nemcsak a mikrokefáliát, hanem a bénulást okozó Guillain-Barré-szindrómát (GBS) is a zikavírussal hozzák összefüggésbe. A járvány kitörése óta Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Suriname-ban és Venezuelában is terjedőben van az idegrendszert érintő, végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart, súlyos esetben pedig teljes bénulást előidéző Guillain-Barré-tünetegyüttes.