Ennél jobb ajándékot ma biztos nem talál!

Fotó: Rhys A / CC-BY / Rhys A / CC-BY

-

Szeretett volna valami különlegeset a kertbe? Most vegyen vasúti kocsit a Disney-től. Lehet, hogy felelsleges, de legalább igazi ritkaság.


Lassan közelít a karácsony, de még nincsenek sorok a boltokban. Tolakodás nélkül lehet valami szépet, emlékezeteset vásárolni, amit akár az unokáknak is örökül lehet hagyni: például egy Disney vasúti kocsit. Az Ebayen tűnt fel az 1971-ben megnyitott Disney World egysínű vasútjának egy kocsija. Irányítópulttal, ülésekkel, kicsit viharvert állapotban. Ráadásul a potom 41 millió forintos vételárban benne van a kocsit hordozó utánfutó, így még szállítani is egyszerű.


Kis polírpaszta kell majd

TC43014mono1 Kis polírpaszta kell majd

Mire jó?

Gyakorlatilag semmire. A Disney World-ön kívül Las Vegas 6,3 kilométeres egysínű vasútján lehetne használni a kocsit. Ők viszont inkább vesznek új gépeket, mint levetett, drága Disney-s relikviákat. Csodás fészer lehet belőle a kert végében. Elfér benne egy sörhűtő és a leeresztett gumimedence.


Kis monorailológia

A  Disney 1959-ben üzemelte be az első egysínű vasútját a Disneylandben. Akkortájt, amikor az igazán jövőkompatiblisnek szánt autókat óriási rakétaszerű farokkal szerelték fel Amerikában. A gyerekek rakétahátizsákra vágytak, pedig a The Jetsons még nem is ment a tévében. Az első, kezdetlegesebb vasutat folyamatosan tuningolgatta a Disney. Először a vonalat hosszabbították meg, aztán az érdeklődésre tekintettel több kocsit kötöttek össze. A hetvenes években már 41 méteres szerelvények jártak, hosszabbak, mint a budapesti egyes vonalon közlekedő Tatra villamosok. Az aukcióra bocsátott típus a Disney Worldből származik és egy viszonylag kiforrott darab. Legalább húsz évet járhatott, mert ezeket a kocsikat 1989-ben kezdték el lecserélni. Amit nem sikerült rásózni Las Vegasra, azt bezúzták. Így lehet a most aukcióra bocsátott vasúti kocsi ritkaság.