Engedett a kormány a norvégoknak, ők pedig elengedték az Ökotárs kezét

Forrás: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Írásbeli garanciát adott a magyar kormány, hogy a norvégok támogatta civileket többet nem bántják Magyarországon. Így lehívhatóvá váltak a norvég források, amelyeket viszont mostantól nem az Ökotárs fog elosztani.


A 444 számolt be róla kedden, hogy titkos alkut kötött a magyar kormány a norvégokkal: mindenben engedtek nekik. Ez többek között azt jelenti, hogy a norvég támogatásból részesülő, eljárás alá vont alapítványok mind visszakapják az adószámukat, az érintett személyek ellen nem indul büntetőeljárás. A KEHI is visszavonja fellebbezését, amellyel a NAV felé élt a vizsgálatok eredménytelen lezárása miatt.


A Politico szerezte meg a magyar és norvég felek november 24-i találkozásának jegyzőkönyvét, december elején pedig már fel is oldották a támogatási pénzek befagyasztását.

A hírre reagált a magyar kormány is, akik bejelentették: a norvégok belementek abba, hogy a magyar kormány vétójogot kapjon a 2014-2020-as ciklus civil pénzeit elosztó szervezet kiválasztásában. Vagyis a továbbiakban nem az Ökotárs fogja elosztani a támogatást, hanem egy olyan civil szervezet, amellyel szemben a kormánynak nincs kifogása.