Engedélyezték Botswanában egy melegjogi szervezet bejegyzését

-

A homoszexualitás azonban továbbra is bűncselekmény marad.


Botswana legfelső bírói testülete helyben hagyta azt az alsóbb fokon született ítéletet, amely engedélyezte egy melegjogi szervezet bejegyzését, érvénytelenítve az ország kormányának a szervezet működését betiltó rendelkezését.

Ian Kirby, a dél-afrikai ország fellebbviteli bíróságának elnöke jogerősen megerősítette a 2014 novemberében első fokon hozott ítéletet, amely engedélyezte, hogy a Botswanai Leszbikusok, Melegek és Biszexuálisok (LEGABIBO) nevű csoport bejegyeztethesse magát, és kampányt folytathasson a melegellenes törvények ellen. Igaz, ugyanaz a bíróság egyúttal megerősítette, hogy a hatályos jogszabályok tiltják a homoszexuális cselekményeket. „A kormány (tiltó) döntése nyilvánvalóan ütközik az érintettek érdekeinek védelmét biztosító szervezkedés jogával” – mondta Kirby.

A melegjogok érvényesítéséért síkra szállók a fellebbviteli bíróság mostani ítéletét valóságos győzelemnek tekintik egy olyan afrikai országban, ahol a homoszexualitást törvény tiltja. Magát a bírói döntést „kihívásnak” tartják Ian Khama elnök kormányával szemben, amely tettekben is akadályozni próbálja az azonos neműek közötti párkapcsolatokat. A börtönökben például megtiltotta az óvszerek osztását, arra hivatkozva, hogy az elősegítené a homoszexuális cselekményeket. Ez a kormányzati döntés kiváltotta a botswanai HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek jogaiért küzdő csoportok tiltakozását. Botswana egyébként a világ egyik legfertőzöttebb országa ezen a téren.

Számos afrikai országban tabutémának számít a homoszexualitás, amelyet egyes vallási csoportok „Nyugatról importált rontásnak” minősítenek. Nigéria az idén hozott rendkívül drákói törvényt a melegek ellen, és Ugandában is hasonlóan szigorú jogszabály bevezetését tervezik. Burundiban 2009-ben tiltották be az azonos neműek közti kapcsolatot.