Energiatakarékos villanykörte készül a csodaanyagból

Forrás: Wikipédia

-

A remek tulajdonságokkal rendelkező csodaanyag Nobel-díjat és lovagi címet hozott a felfedezőjének. Most már ipar épül a grafénre.


Izószál alakú, grafénnal bevont LED-fényforrással váltanák meg a világítást. A lámpa tíz százalékkal kevesebbet fogyaszt egy hagyományos LED-es körténél, és az élettartama is hosszabb. A BBC szerint már idén megvehetjük az új világítótestet. A szuperkörte valamivel olcsóbb lesz, mint a mostani szabályozható fényerejű LED-fényforrások.

Az izzót a kanadai finanszírozású Graphene Lightning fejlesztette ki, azonban a cég igazgatói között ott van a Manchesteri Egyetem – a szuperanyag szülőhelye – egyik dékánhelyettese is. Az egyetemen egy hónapja nyitott meg a Nemzeti Grafénintézet nevű kutatólaboratórium.


A grafén felfedezéséért 2010-ben már kapott Nobel-díjat Andrej Geim és Konsztantyin Novoszelov, kereskedelmi termékbe azonban még nem nagyon jutott el a csodaanyag. Több terület is van, ahol ugrásszerű fejlődést hozhatna, ám ipari gyártása nagyon nehéznek bizonyult.


Grafénkészítő csomag Andrej Geim aláírásával


Önnek is lehet otthon grafénje

A páratomnyi vastagságú szénrétegben az a vicc, hogy otthoni környezetben nagyon könnyű legyártani. Csak követnünk kell a grafént felfedező tudósokat. Szükség van egy grafittömbre, -téglára vagy -hengerre – a művészellátótól az elektronikai szaküzletekig érdemes próbálkozni – és egy csík cellux ragasztóra. A ragasztót rá kell nyomni a tömbre, majd lehúzni róla, és ami a ragasztós felén maradt, az a grafén. Veregessék magukat vállon, ha ezt 2004 előtt csinálják meg, és publikálnak róla egy cikket a Science-ben, most lehetne Nobeljük.