Énekléssel csábítanak a hím egerek

Fotó: Getty Images / China Photos / Getty Images / China Photos

-

A madarakhoz hasonlóan a hím egerek is különböző és meglepően összetett énekkel igyekeznek behálózni a nőstényeket - állapították meg kutatásaik során amerikai tudósok.


Az észak-karolinai Durhamben lévő Duke Egyetem szakértői a Frontiers of Behavioral Neuroscience című szaklapban mutatták be eredményeiket.


Jonathan Chabout és Erich Jarvis neurobiológusok kutatásai szerint a hímek különösen hangosan és komplexen énekelnek, ha egy nőstény friss vizeletének nyomaival találkoznak, de magát az állatot nem látják. Viszont ha a nőstény is látható közelségben van, a hímek dala hosszabbá és egyszerűbbé válik.

„Úgy véljük, hogy a komplex dalok célja a csalogatás. Ha viszont a hím látja a nőstényt, egyszerűbb dalra vált, hogy energiát spóroljon és egyszerre udvarolhasson a nősténynek" - véli Jarvis.


A kis dalos


Az, hogy az egerek (Mus musculus) az emberi fül számára nem érzékelhető módon énekelnek, évtizedek óta ismert. Már a fiatal állatok is énekelve hívják anyjukat és minél idősebbek lesznek, annál összetettebbé válik a „daluk", melyet akkor is bevetnek, ha meg akarják jelölni a területüket vagy ha udvarolnak a nőstényeknek. Eddig azonban nem volt ismert, hogyan változik a helyzetnek megfelelően a hímek éneke.

A tudósok felismerték, hogy az egerek éneke a társas kapcsolattól is függ. Változik például annak megfelelően, hogy az egér egy kába nősténnyel, kába hímmel, éber nősténnyel vagy akár fajtársa vizeletével találja szemben magát.

„Az egereknek az emberekhez és énekesmadarakhoz képest nyilvánvalóan korlátozottabbak az éneklési képességeik, ennek ellenére figyelemreméltó, milyen változatos komplexitással dalolnak" - fejtette ki a szakértő.

A kutatók megfigyelték azt is, hogyan reagálnak a nőstények: a komplex dalok az egyszerűbbekhez képest egyértelműen jobban növelték a vonzalmat. Azt egyelőre nem tudni, az egerek határozott mintákat követnek-e, vagy megtanulják megváltoztatni éneküket.