"Én vagyok a női Jason Bourne"

Fotó: ANADOLU AGENCY / Recep Sakar

-

Ezt a brit (és részben magyar) Johanna Konta mondta, miután bejutott az AusOpen elődöntőjébe. Neki is van három útlevele, igaz, ő jól tudja, hogy ki is valójában.


A 133. helyen álló kínai Csang Suajt búcsúztató, 24 éves játékos magyar szülők gyermekeként látta meg a napvilágot Sydneyben, majd a család az angliai Eastbourne-ben telepedett le.

„Azt hiszem, én vagyok a női Jason Bourne – utalt tréfásan az amerikai akciófilm-sorozat, amnéziás titkos ügynökére, akinek ugyancsak számos útlevél lapult a zsebében. – Hármas állampolgár vagyok, de egyértelműen britnek érzem magam.”


Bourne Melbourne-ben


A világranglistán 47. Konta elmondta, azért hagyták el Ausztráliát, hogy a barcelonai Sánchez Akadémián tanulhasson, szülei ugyanis nem akartak túlságosan távol lenni 13-14 éves lányuktól.

„Mivel Magyarországról, az európai kontinensről származunk, a szüleim úgy döntöttek, hogy Angliába költöznek. Értem hozták meg ezt az áldozatot” – tette hozzá.

Az Australian Openen először főtáblás teniszező révén 1983 óta először lesz brit női játékos egy Grand Slam-elődöntőben. Akkor Jo Durie került a négy közé a US Openen. Mivel a férfiaknál Andy Murray is bejutott a négy közé Melbourne-ben, a britek 1977 óta először képviseltetik magukat GS-elődöntőben férfi és női vonalon is.

Konta következő ellenfele a hetedik helyen kiemelt német Angelique Kerber lesz, aki a kétszeres bajnok Viktorija Azarenkát búcsúztatta. Konta és Kerber először kerül szembe egymással.

„Kimegyek a pályára, és élvezni fogom a meccset” – jelentette ki ennek kapcsán a britek büszkesége, aki 2014-ben a budapesti Fed Kupa-tornán kikapott Babos Tímeától.