Emmi: a kormány nem tudja teljesen átvállalni az idősgondozást

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Aki jelenleg krónikus belgyógyászati osztályon fekszik, annak a jövőben sem kell fizetnie - ezt mondta az Emmi államtitkárának egy konferencián. Az nem derült ki, hogy mi lesz az újonnan ellátásra szorulókkal a rendszer átalakítása után, de azt megígérte, hogy a dolgozók nem fognak kevesebbet keresni.


Sem Rétvári Bence, sem a többi előadó nem válaszolta meg a csak elfekvőként emlegetett krónikus belgyógyászati és ápolási kórházi osztályok átszervezésével kapcsolatos kérdéseket a szakápolásról tartott csütörtöki konferencián. A parlamenti államtitkár éppen úgy nem beszélt a tervezett változtatások részleteiről, mint Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár vagy Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára.


A krónikus belgyógyászati osztályok és az ápolási osztályok a tervek szerint kikerülnek a kórházakból, és szociális ellátásként szerveződnek újra. A krónikus ellátás jelenleg ingyenes, az ápolásért napi 800 forintot fizetni kell.

Mint megírtuk, Dózsa Csaba, a krónikus ellátás koncepciójának egyik kidolgozója szerint ha egy idős vagy krónikus beteg ember szociális okokból tartós ápolásra szorul, a jövőben nem fogják ingyen ellátni.

Rétvári Bence csak annyit jelentett ki, hogy aki jelenleg ingyenes ellátásban részesül, az továbbra is abban fog:


Nagyon fontos, hogy aki most ingyenes ellátásban részesül, az természetesen a továbbiakban is, az átalakítás után is ingyenes ellátásban kell, hogy részesüljön.

Azt is megígérte, hogy az érintett osztályok keresete nem csökken majd az átszervezéssel:


Aki pedig ezekben az intézményekben valamekkora összegért dolgozik, annak természetesen a fizetése, az illetménye nem lehet kevesebb az átalakítás után sem, bármi is történjen a jogszabály módosítások során.

Arról viszont nem beszéltek, hogy az átalakítások után, az újonnan bekerülőkkel mi lesz, fizetniük kell, vagy sem, és ha igen, mennyit.


Novák Katalin család és ifjúságügyekért felelős államtitkár azt mondta a rendezvényen, hogy az idősgondozással kapcsolatban azon kell elgondolkozni, mi a kormány és mi a családok felelőssége, hogyan lehet elosztani a feladatokat az ellátórendszerek és a hozzátartozók között.

A kormány nem tudja teljes mértékben átvállalni a feladatokat a családoktól, de tud segíteni az ellátásban - mondta.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint elérkezett az idő a rendszer megváltoztatásához, és kiemelte, hogy ezt nem a pénzügyi kényszer motiválja. Létre kell ugyanis hozni egy teljesen új rendszert, ami a személyes igényeknek jobban megfelel:


Nem arról beszélünk, hogy megszüntetünk ágyakat, nem arról, hogy beszüntetünk feladatellátást, nem arról beszélünk, hogy átadunk ágyakat a szociális ágazatnak. Arról beszélünk, hogy létre kell hozni valamit, ami korábban Magyarországon nem létezett.

Ónodi-Szűcs abban bízik, hogy még idén a jogszbályokat a helyükre kerülnek, hogy elkezdhessék a konkrét munkálatokat.