Emléktáblát kapott a színészóriás

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Garas Dezső szülőházán, a VII. kerületben avatták fel az emlékművet.


Születésének 82. évfordulóján avatták fel Garas Dezső emléktábláját VII. kerületi szülőháza homlokzatán. Az Alsó erdősor utca 10-es szám alatt látta meg a napvilágot 1934-ben, és 1955-ig ott is lakott. Előbb egy földszinti szoba-konyhás udvari lakásban, majd az első emeleten egy kétszobás lakásban élt édesanyjával és két húgával a nemzet színésze.

Az avatáson Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere azt mondta, az emléktábla hozzájárul ahhoz, hogy méltó módon megőrizzük egy felejthetetlen színész, egy nagyszerű ember emlékezetét. A polgármester azt is felidézte, hogy Garas Dezsőt mélyen érintette, mégis keveset beszélt róla, hogy 1944-ben őt és családját is sárga csillag viselésére kötelezték.

Az emléktábla avatáson Garas Dezső családtagjai és tisztelői mellett kollégái is részt vettek. Ott volt Kern András, Balázsovits Lajos, Harkányi Endre, Molnár Piroska, Máté Gábor, Kulka János, valamint Törőcsik Mari is, aki felidézte, hogy először Garas Dezsővel lépett a Nemzeti Színház színpadára. Statisztáltak mint főiskolások Az ember tragédiája című előadásban, utoljára pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban játszottak együtt.

Garas Dezső születésének 82. évfordulóján az emléktáblát Vattamány Zsolt, Ráday Mihály és a művész fia, Garas Dániel operatőr együtt avatta fel. A színművész 2011. december 30-án, 77 éves korában hunyt el.