Emlékművet kapott az önmagát felgyújtó Jan Palach

Forrás: Wikipédia

-

Prágában, a Jan Palach téren állítottak szobrot az 1968-as megszállás egyik leghíresebb tiltakozójának.


Jan Palach a Károly Egyetem bölcsészeti karának hallgatója volt, amikor 1969. január 16-án a Vencel-téren, a cseh Nemzeti Múzeum történelmi épülete előtt felgyújtotta magát, hogy tiltakozásra ösztönözze Csehszlovákia lakosságát az ország szovjet megszállása ellen. A fiú belehalt sérüléseibe.

A Moszkva vezette Varsói Szerződés hadseregei 1968 augusztusában szállták meg Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a „prágai tavaszként” elhíresült reformmozgalomnak.

A két darabból álló emlékművet, amely John Hejduk (1929–2000) cseh származású amerikai szobrász és építész alkotása, Prága egyik legismertebb koncertterme, a Rudolfinum előtti Jan Palach téren állították fel Adriana Krnácová, Prága főpolgármestere és Andrew Schapiro, az Egyesült Államok prágai nagykövete jelenlétében.

A műalkotás két robusztus kockából áll, amelyek tetejéből stilizált lángok csapnak fel. Az egyik, a világos színű alkotás A fiú háza, míg a másik, a sötét színű alkotás Az anya háza nevet viseli. A világos szín a világító, útmutató fiút, míg a sötét szín a szenvedő anyát jelképezi. A műalkotáson a Jan Palach temetése című vers olvasható, amelyet David Shapiro amerikai író írt 1969-ben a cseh egyetemista tettének hatására.

Az eredetileg fából készült alkotásokat a kilencvenes években a művész, John Hejduk Václav Havel cseh államfőnek, illetve Csehszlovákia népének ajándékozta, és a prágai Hradzsinban voltak kiállítva. Eredeti megnevezésük Az öngyilkos háza és Az öngyilkos anyjának a háza volt.

Miután Csehországban Jan Palach cselekedetét általában nem öngyilkosságnak, hanem önfeláldozásnak és bátor cselekedetnek tartják, a szobrok tartós anyagból való elkészítése és kültéri elhelyezése alkalmával az alkotások nevét módosították.