Emlékműbotrány: kordonbontások után polgári engedetlenség

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Szabadság téri számtalan tiltakozó akció nem hozta meg a tüntetők által elképzelt eredményt, így tudatosan jogszabálysértésbe kezdtek. Igyekeztünk megtudakolni, pontosan hogyan is lesznek „polgári engedetlenek.”


A Szabadság téren készülő szobor ellen tüntetők mától polgári elégedetlenséget hirdettek. Technikailag ez — ahogy azt a helyszínen megtudtuk — nem jelent mást, mint hogy a nap 24 órájában kint lesznek a lebontott kordonok mellett. Ezt hivatalosan bármeddig folytatni kívánják, de egyikük elmondta, pontos tervük még nincs, hogyan is viszik ezt véghez. Kérdéses például, hogy éjjel is kint maradnak­e többen, vagy csak egy­egy megfigyelő. A megkérdezett tüntető szerint a május elsejei hosszú hétvége végéig maradnak, akkorra várják, hogy elküldik őket. Atrocitás eddig nem történt. Az építőmunkások is kint voltak reggel, de hamar átirányították őket egy másik munkaterületre. A tiltakozók beszámolója szerint tegnap sokkal több rendőr volt ott, most négy egyenruhás és négy civilruhás figyelte őket a tér másik oldaláról, és nem léptek fel ellenük. Azt mondták az „ellenállóknak”, hogy ez nem a rendőrség, hanem a tulajdonos és a tüntetők ügye. A helyszínen ott volt a korábbi SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő Mécs Imre és felesége, Magyar Fruzsina, de a „hivatásos civileken” – mint magukat nevezték – ott láttuk a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Szolidaritás néhány szimpatizánsát. A szervezők ezt nem bánták, mint mondták, szélsőbaloldaliakon és szélsőjobboldaliakon kívül mindenkit szívesen látnak, akár fideszeseket is.


- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Az emlékmű körüli viharok előzményei

A kezdetben a német megszállás emlékművének nevezett szoboregyüttesről teljesen váratlanul a tavaly szilveszteri közlönyből értesül a nyilvánosság. Részben a tervezett emlékmű koncepciója miatt bojkottálta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a részvételt az idei holokauszt-emlékév állami rendezvényein. Az április 6-i választások előtt a kormány május végére tolta ki az emlékmű elkészítésének határidejét, Orbán Viktor miniszterelnök pedig levelet írt a Mazsihisznek, ebben húsvét utáni egyeztetést ajánlott a vitatott ügyekben. A párbeszéd azóta sem jött létre, közben az emlékmű építése megkezdődött, azóta tartanak a különböző tiltakozások emiatt a helyszínen és a közéletben.