Nem akar több emlékművet a Mazsihisz elnöke

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Legalább tíz éven keresztül legyen országos moratórium, ne épüljenek olyan emlékművek, amelyek a XX. század vitatott korszakaival foglalkoznak. Így reagált a Népszabadság szerint Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szabadság térre tervezett emlékműre.


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere július végén jelentette be, hogy társadalmi vitát indít egy a Szabadság térre tervezett szovjet megszállási emlékműről, amely, mint mondta, civil szervezetek kezdeményezésére került napirendre. A miniszter kérte a zsidó szervezeteket, nyilvánítsanak véleményt.

A különféle emlékmű- és szoborállítási tervek vagy megvalósításuk folyamatosan súlyos indulatokat gerjesztenek Magyarországon – vélekedett Heisler András. Szerinte Magyarországnak végre egy kis nyugalomra van szüksége, nem pedig újabb és újabb konfliktusokra.

A Mazsihisz véleménye egy vélemény, mondta a lapnak Balog Zoltán, aki szerint ezen álláspont mögött rossz elképzelés húzódik a közélet természetéről. Az élet ugyanis nem áll meg, és ha mi valamit üresen hagyunk, akkor oda „benyomulnak” mások, és elfoglalják a teret – fejtette ki.

A miniszter azt szeretné, ha a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve 2017. február 25-re elkészülne.