Emiatt is szoronghatnak a Marsra készülő űrhajósok

Forrás: AFP / HO

-

A hosszú űrutazás ideje alatt rengeteg kozmikus sugárzás érné az asztronautákat. Nincs mód elbújni előle, viszont rengeteg problémát okozna.


A kozmikus sugárzás hosszú távú agykárosodást, akár még demenciát is okozhat a Marsra utazó űrhajósoknál. A Kaliforniai Egyetem, a UCI tudósai a „space brain” jelenséget vizsgálva rágcsálókat tettek ki nagy energiájú töltött részecskéknek – teljesen ionizált oxigénnek és titánnak – a NASA laboratóriumában. A részecskék hasonlítanak a kozmikus sugárzásban lévőkhöz, azokhoz, amelyek bombázni fogják az asztronautákat a hosszú űrutazásokon – olvasható a Scientific Reports folyóiratban.

Az állatoknál romlott az agyi ideghálózat állapota. Charles Limoli, a UCI orvosi karának sugárterápiás onkológiával foglalkozó professzora szerint fél évvel később még mindig jelentős mértékű gyulladást és idegsejt-károsodást észleltek az állatok agyában. A tudósok az állatok tanulási és emlékezőképességét vizsgálva gyenge eredményeket mértek, és azt észlelték, hogy a sugárzás hatással volt a rágcsálóknál a félelem felszámolására, vagyis arra a folyamatra, amelynek során az agy elnyomja a korábbi kellemetlen és stresszes képzettársításokat. Ez a képesség teszi lehetővé például, hogy valaki újra örömmel menjen vízbe, miután korábban majdnem belefulladt.


Nem jó hírek ezek az űrhajósoknak, akiket két 2-3 évig tartó utazásra küldenének a Marsra és vissza

– mondta Limoli. Szerinte az űrbéli környezet páratlan kockázatokat jelent az asztronautáknak. A kozmikus sugárzásnak való kitettség zavarok egész sorához – memóriaromláshoz, szorongáshoz, depresszióhoz és a döntésképesség romlásához – vezethet a központi idegrendszerben, és ezek jóval az űrutazás után is fennállhatnak.

Limoli részleges megoldásként olyan Mars-űrhajók tervezését javasolta, amelyeknek egyes – például az alvásra és a pihenésre szánt – helyiségeit megerősített pajzs védi a kozmikus sugárzástól.


Bár ezek a nagy energiájú részecskék így is, úgy is áthatolnak a hajón, nincs igazán mód elbújni előlük.

Az USA legkorábban a 2030-as évek elejére embert akar küldeni a Marsra, ezt Barack Obama elnök kedden nyomatékosította.