Émelyegve is rajthoz áll az átok sújtotta pilóta

Fotó: Getty Images / Mirco Lazzari gp

-

Scott Reddingnél balszerencsésebb versenyző nemigen lehet: baleset, gyomorrontás, reptéri mizéria rontja az esélyeit, de majd az adrenalin segít rajta a MotoGP hétvégi futamán.


Lenyűgöző pechsorozat után készül a vasárnapi Amerikai Nagydíjra Scott Redding. A MotoGP-pilótát múlt hétvégén Argentínában számos megpróbáltatás érte, és nem is pihenhette ki ezeket, mert csütörtökön már a leendő futam helyszínén, Texasban akadt dolga. Csoda, hogy egyáltalán odaért.

A brit versenyző kálváriája az argentin futam szombatján kezdődött, amikor a Ducatiján szétrobbant a hátsó gumi. Szerencséjére egyenes szakaszban történt a baleset, így nem lett belőle komoly sérülés, de a hátának csapódó törmelék még így is csúnya sebeket ejtett rajta.Az eset után a Michelin az összes, Argentínába szállított hátsó gumit kivonta a forgalomból, helyette új keveréket adott, és kötelezővé tett egy gumicserét a futam alatt.Redding a futamból sem jött ki jól: vasárnap egész nap esett, a pálya ugyanolyan csúszós lett, mint a GP-hétvége kezdetén, így számos motoros kicsúszott. Redding – akinek már ahhoz is kellett némi bátorság, hogy motorra szálljon a szombati balesete után – élete eredményét érhette volna el, ugyanis a hajrában a később dobogós Daniel Pedrosa előtt haladt.

Erre öt körrel a leintés előtt leállt a motorja, fel kellett feladnia a futamot: „Több mint bosszantó, nyomorult érzés. Nem mentem rosszul, erre hirtelen elszáll az erő a motorból. Ilyen a versenyzés, de azért kicsit szar, amikor ez történik. Alapvetően az elektronika hibája okozta a gondot.”

Ennyi önmagában is elég lenne egy hétvégére, de az igazi megpróbáltatások még később jöttek a 23 éves brit számára.

Ezúttal nincs szünet a versenynaptárban, most vasárnap ismét futam lesz, Texasban. Redding a terv szerint egy egyszerű kis közvetlen járattal repült volna oda, „hétfő este indultunk, és kedd reggel már meg kellett volna érkeznünk”. Ehelyett végül három átszállással repült Argentínából az USA-ba, rengeteget várakozott, és csak csütörtök délben érkezett meg.


Motorral gyorsabb lett volna


„Jó hosszú út lett belőle, de itt vagyunk, és készen állunk a versenyre” – jelentette ki optimistán.

Pedig, ha lehet még tetézni a megpróbáltatásokat, a háromnapos utazást gyomorrontással csinálta végig. „Nem vagyok valami jó bőrben, de ez nem állíthat meg. Az adrenalin csodákra képes – próbált viccelni, de azért nem egyszerű a helyzete. – Az utazások miatt nem sokat aludtam, elcsaptam a gyomrom, az immunrendszerem padlón van. Pár gyógyszert is beszedtem, remélem, legalább vasárnapra jobban leszek kicsit.”

Öröm az ürömben, hogy a hátát felsebző gumidarabok ehhez képest nem okoztak fájdalmat: „Voltak zúzódásaim, de nagyon gyorsan begyógyult a hátam, és igazán nem is fájt. Sokkal látványosabb volt, mint amilyen fájdalmas. Meg is röntgeneztek, de minden rendben van.”


A program

Az Amerikai Nagydíj az idei vb harmadik futama lesz (az elsőt Jorge Lorenzo, a másodikat Marc Márquez nyerte). A csúcskategória időmérő edzése szombaton 21.10-től 21.50-ig tart magyar idő szerint, a futam vasárnap 21 órakor kezdődik.