Emelték a fizetést, mégis kevesebbet keresnek

Fotó: MTI / Varga György

-

Közel ötszáz fiatal szakorvos keres kevesebbet, mióta megemelték az orvosok fizetését. A minisztérium kivizsgálja, miért.


A jövő héten megvizsgálják a fiatal szakorvosok bércsökkenésének ügyét és kezelik azt – mondta az egészségügyi államtitkár pénteken. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: volt egy fiatal szakorvosi támogatási program, amely miatt egy fiatal szakorvos többet keresett, mint a mellette dolgozó kollégája. Hozzátette: a szeptembertől érvényes orvosi béremelés összegét úgy számolták ki, hogy az alapbérbe beépített béremelés, valamint az összes pótlék és túlmunkadíj összeadva haladja meg a korábbi támogatási összeget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatási összeg nem bérelem volt, hanem támogatás.

Ónodi-Szűcs Zoltán elképzelhetőnek tartja azt, hogy akinek nem volt ügyelete, mert például csak járóbeteg-szakellátásban dolgozik, annak szerepelhet kevesebb összeg a bérkartonján, mint korábban. Úgy vélte, ezeket az eseteket külön-külön kell megvizsgálni, de véleménye szerint ilyen szakorvos csak kevés lehet. Mint mondta, 3000 orvos közül 470-nek volt támogatása, közülük 98-an a magánszférában dolgoznak. A fennmaradó 372 orvos közül lehet néhány, akinek a fizetése a pótlékok, az ügyeleti rendszer miatt nem tudta elérni a korábbi mértéket.

Az államtitkár elmondta: a jövő héten vizsgálják meg az egyedi eseteket és kezelik ezt.

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a bérfejlesztés ellenére néhány szakorvosnak csökkent a fizetése. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök direkt utasítása, hogy senki nem kaphat kevesebb bért szeptembertől ugyanazért a munkáért, amit korábban magasabb fizetésért végzett.