Emelkedhetnek a polgármesteri fizetések

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Jövő évtől már az államtitkári bérekhez igazítanák a településvezetők keresetét.


2017-től nem a helyettes államtitkári, hanem az államtitkári fizetésekhez igazítanák a polgármesterek bérét. A javaslat szerint – melyről pénteken egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportok – egy 500 lakosúnál kisebb település polgármestere az államtitkári fizetés 30 százalékát kapná. A fizetés a lélekszámtól függően arányosan emelkedne: 1500 lakosig az államtitkári juttatás 40, 2000 lakosig 50, 5000 lakosig 55, 10 ezer lakosig 60, 30 ezer lakosig 70 százaléka, afölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lenne. A főpolgármester bére nem változna.

A módosítás 1,5 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a költségvetésnek, emiatt egy külön előterjesztésben várhatóan a büdzsét is módosítani fogják.

A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos azt mondta, az emeléshez szükséges forrás finanszírozását az adott település „adóerősségéhez” kötnék. Ezt figyelembe véve az emelés összegét vagy teljes egészében a kormány biztosítaná, vagy 75-25 százalék arányban a kormány és a település közösen állná, vagy 100 százalékban az önkormányzat fizetné. Kósa arról is beszélt a tanácskozás után, hogy nagyjából sikerült kompromisszumra jutni, a Jobbik és az MSZP megfontolja a javaslatot. Jövő héten pedig – ahogy Kósa fogalmazott – megkísérlik a parlamenti döntést a változtatásról.

A Fidesz frakcióvezetője azzal magyarázta a fizetésemelések szükségességét, hogy a különböző ágazati béremelésekkel sok helyen a közszférában dolgozók illetménye magasabb, mint a település első emberéé.