Embertelen bánásmód veszélye fenyeget Magyarországon

Fotó: Abcúg / Kunhalmi Ágnes

-

„Különös keménység és brutalitás” jellemző a magyar hatóságok menekültekkel kapcsolatos fellépéseire – állítja egy német bíróság.


Baden-Württemberg tartomány közigazgatási fellebbviteli bírósága (VGH) még július 5-én hozott ítéletet egy egyedülálló szíriai férfi ügyében, aki 2014-ben érkezett Németországba a többi között Magyarországon keresztül, majd menedékjog iránti kérelmet nyújtott be a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz (BAMF).

Magyarország az úgynevezett dublini mechanizmus keretében vállalta, hogy átveszi a férfit és lefolytatja a menekültügyi eljárást, ezért a BAMF elutasította a kérelmet és elrendelte a szíriai férfi kitoloncolását Magyarországra. A kérelmező azonban bírósághoz fordult, az első fokon eljáró sigmaringeni közigazgatási bíróság pedig idén márciusban hozott ítéletével érvénytelenítette a BAMF döntését. Arra hivatkozott, hogy a felperest a magyar menekültügyi rendszert aktuálisan jellemző „jelentős hiányosságok” miatt az „embertelen, illetve megalázó bánásmód” veszélye fenyegetné, ha átadnák Magyarországnak.
A VGH másodfokú ítéletében közölte: az idegenrendészeti őrizet magyarországi rendszerét nemcsak most, hanem már 2014-ben annyira komoly hiányosságok jellemezték, hogy a felperest nem lehetett volna kitenni a menekültügyi eljárásnak, mert annak „jelentős kockázata” fenyegette volna, hogy „önkényesen” őrizetbe veszik, és nem tud hatékonyan védekezni az intézkedés ellen. Továbbá az őrizetesek elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézményekben a körülmények részben építésügyi, részben higiéniai szempontból „nagyon rosszak” voltak, és a személyzet fellépését „különös keménység és brutalitás” jellemezte 2014-ben, amikor a felperes belépett Magyarországra, majd menedékjogi kérelmet nyújtott be Németországban.

Mindennek alapján megállapítható, hogy a felperesnek a menedékjog iránti kérelem magyarországi benyújtása esetén nagy valószínűséggel azzal kellett volna számolnia, hogy „embertelen, illetve megalázó” bánásmódban lesz része. Ezért ügyében Németország az illetékes, akkor is, ha a magyarországi körülmények időközben esetleg javultak – áll a VGH közleményében, amely szerint a BAMF panaszt tehet a fellebbezés elutasítása miatt.