Emberre támadt az aligátorteknős Biatorbágyon

Fotó: MTI/MTVA / Szilágyi István / MTI/MTVA / Szilágyi István

-

Biatorbágyon befogták azt az aligátorteknőst, amelyet április óta kerestek. Az állat rátámadt az egyik befogóra. Az aligátorteknőst a veresegyházi medvefarmon helyezték el.


Az agresszív állatot nem sokkal dél után egy gyermekével a környéken sétáló apa vette észre, és azonnal jelentette a megadott telefonszámon. A hüllő egy patakban bújt meg. Az aligátorteknős befogására Both Zoltán veszélyesállat-befogó és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora sietett a helyszínre. A meglehetősen szennyezett vízben közös erővel befogták a 8–10 kilós állatot, melyről egyelőre nem derült ki, hogy milyen nemű. Az agresszív teknős ráharapott Both Zoltán lábára, így ő most orvosi ellátására szorul, de mindketten szereztek a „küzdelem” során kisebb sérüléseket. Az aligátorteknőst átmenetileg a veresegyházi medvefarmon helyezik el. Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora (j) és Both Zoltán veszélyesállat-befogó egy aligátorteknőst tartanak kezükben Biatorbágyon Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora (j) és Both Zoltán veszélyesállat-befogó egy aligátorteknőst tartanak kezükben Biatorbágyon Tavaly nyáron szintén Biatorbágyon, a pataknak egy távolabbi részén bukkant fel egy másik nagytestű aligátorteknős. A jól fejlett példányt többszöri kísérlet és szinte mindennapos etetés után végül ősszel sikerült befogni, ezekben a napokban ébredezik téli pihenőjéből. Valószínűleg mindkét állatot egyszerre dobta ki a gazdája, mert megunhatta a nagyra nőtt egykori kedvencekkel való törődést

Az aligátorteknős nálunk is felbukkanhat

Az aligátorteknős az Egyesült Államok és Kanada területén fordul elő, de Kínába és Japánba is betelepítették. Európában ugyancsak felbukkannak szabadon engedett terráriumi példányai, és alapvetően a magyarországi klíma is kedvezhet az állat megtelepedésének, írja a Wikipédia. Az aligátorteknős magányos állat, csak párzási időszakban keresi fel fajtársait. Nagyobb állóvizekben, lápokban, mocsarakban, lassú folyású folyókban, kanálisokban, öntözőcsatornákban egyaránt megél. Kifejezetten vízi életmódot folytat, bár olykor, főleg esősebb napokon, és a párzási időszak alatt a szárazföldön is felbukkanhat, de a víztől sosem távolodik el néhány száz méternél messzebb. Vízben viszonylag gyors mozgásra képes, ezért aktívan vadászik főként halakból, kétéltűekből, egyéb kisebb gerincesekből, és gerinctelenekből álló táplálékára. Egy éhes aligátorteknős tulajdonképpen mindenre lecsap, amit a vízben, vagy a vízfelszínen el tud kapni, akár még vízimadarakat, kisemlősöket is. A dögöket is előszeretettel fogyasztja. Magyarországon törvényileg veszélyes állatnak minősül, tartásához engedélyre van szükség.