Emberkísérlet miatt rontotta el a Facebook a mobilappját

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Érdekes módszerrel készült mérte fel a Facebook, hogy mi történne, ha háború törne ki a közösségi oldal és a Google között. A cég vezetése többek között azt próbálta kideríteni, hogyan hatna a felhasználókra, ha eltűnne a Play Store-ból a Facebook alkalmazás.


A The Information által felderített gondolatkísérletek nagy része nem érintette közvetlenül a felhasználókat. Volt viszont egy, amivel biztosan az emberek agyára mentek: olyan hibákat írtak bele a Facebook appba, amitől az teljesen instabillá vált. Egyes felhasználók hetekig szenvedtek olyan verziókkal, amelyek megfagytak, kiléptek, nem működtek. Az emberkísérlet tervezői közben azt figyelték, mikor sokallnak be az emberek, és törlik a telefonjukról az alkalmazást. Az eredmény meglepő lett: nem tud annyira rossz lenni az app, hogy a felhasználók elmeneküljenek. Időnként inkább a mobilos weboldalt használták, de a klienst még ekkor sem törölték.

A Facebook azt is kipróbálta, hogy a felhasználók hajlandók-e más oldalról letölteni a kliensprogramot. Néhány országban el is távolították a Play Store-ból az appot.

A kísérletet azért érezte szükségesnek a Facebook, mert a Google korábban már megfenyegette az app eltávolításával. Akkor az volt a kifogás, hogy a Facebook automatikusan telepített a telefonokra a céghez tartozó alkalmazásokat anélkül, hogy a felhasználó engedélyét kérte volna.