Emberi mulasztás miatt rohant egymásba a két vonat Németországban

Fotó: DPA / Josef Reisner

-

Egy héttel a 11 ember életét követelő bajorországi vonatbaleset után a nyomozóhatóságok megállapították, hogy emberi mulasztás miatt következhetett be a katasztrófa. A technikai hibát, valamilyen tudatmódosító szer hatását és a hirtelen rosszullétet is kizárták a lehetséges okok közül.


A Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim egy vágányból álló vasútvonalon múlt héten kedden történt szerencsétlenségben 11 ember meghalt, és több mint nyolcvanan megsérültek. Mind a 11 ember 24 és 59 év közötti férfi volt – írja a focus.de.


Wolfgang Giese főügyész a mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy alaposan kielemezték mind a három megtalált feketedoboz rögzített adatait, ezek alapján a két vonat reggel hat óra 48 perckor ütközött. A hatóságok azt vizsgálták, hogy kerülhetett szembe egymással a két vonat a beépített biztonsági mechanizmusok ellenére. A mozdonyvezetők minden bizonnyal nem láthatták egymást, ugyanis épp egy kanyarban voltak, ezért a két vonat gyakorlatilag fékezés nélkül, óránkénti száz kilométeres sebességgel szaladt egymásba – olvasható a BBC-n.

A baleset okozásával a forgalmi irányítót vádolják, ő nyitotta meg mindkét vonat előtt a vágányt. A vádlott 39 éves, sokéves tapasztalata volt forgalomirányítóként, 1997-ben szerzett képesítést. A nyomozók kizárták a technikai hibát, ahogy azt is, hogy az irányító alkohol vagy drog befolyása alatt lett volna, netán hirtelen rosszullét miatt vesztette volna el a figyelmét. A szándékosságot szintén nem tartják valószínűleg, a forgalmi főnök ugyanis a hiba elkövetése után azonnal figyelmeztette a két vonatot, a riasztó jelzéseket azonban valamilyen oknál fogva a mozdonyvezetők nem kaphatták meg.

A bűnösség megállapításához megvizsgálják azt is, hogy a szerencsétlenség bekövetkezését ki mikor láthatta volna előre, illetve, hogy lehetett-e volna még valóban időben korrigálni a hibát. A vádlottat több év börtönre ítélhetik nem szándékos emberölésért.

Robert Kopp rendőrfőnök ismertette, hogy a hozzátartozóknak és a balesetet szenvedett utasoknak is széleskörű segítséget nyújtanak.