Emberi kar, döglött kutya - még szennyezettebb a riói víz

Fotó: Getty Images / Matthew Stockman

-

A korábbiakhoz képest szennyezettebb a víz a Guanabara-öbölben, ahol augusztusban a riói nyári olimpia vitorlásversenyeit bonyolítják majd le. Legutóbb az O Globo című napilap által közölt fotó borzolta a kedélyeket, a képen ugyanis egy emberi alkar volt látható a zavaros vízben.


Heiko Kröger, a 2000-ben olimpiai aranyérmes német vitorlázó paralimpikon február végén az öbölben tartott edzés során készített videót a tervezett versenyhelyszínen. A 49 éves sportoló felvételein jól látszik, hogy a víz erősen szennyezett, tele van szeméttel.Egy évvel korábban a 49-es hajóosztályban olimpiai bajnok ausztrál duó, Nathan Outteridge és Iain Jensen által készített fotó keltett némi riadalmat, a képen ugyanis az látszott, hogy a páros épp egy elpusztult kutya vízben sodródó tetemét kerüli ki hajójával az öbölben.


Our first day sailing on Guanabara Bay in Rio de Janeiro. Here you see us avoiding a dog on what will be the medal race course #CleanRio

Posted by Outteridge & Jensen 49er Sailing on Tuesday, 29 July 2014

A vizet az utóbbi időben többször is tesztelték, és minden alkalommal magas volt a vírus- és kórokozó-tartalom. A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.


A brazilokra egye nagyobb nyomás nehezedik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis a következő hónapokban végzi majd el a víz minőségét vizsgáló saját tesztjeit. A szervezők azt tervezik, hogy az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején gátakkal és speciális hajókkal tisztítják majd meg legalább azt a területet, ahol a vitorlásversenyeket rendezik.


Munkások tisztítják a Guanabara-öblöt


Az ausztrál olimpiai küldöttség főorvosa február közepén azt mondta, még a Dél-Amerikában terjedő zikavírusnál is nagyobb veszélyt jelent a sportolókra a riói víz minősége. A Guanabara-öbölben január közepén csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, az akkori jelentések szerint ez szintén a magas szennyezettségnek tudható be.