Emberi csontok kerültek elő egy újpesti építkezésen

-

15 emberi maradványt találtak még április végén az Újpesti piac építésekor.


Több mint tíz, vélhetően a második világháborúban elhunyt ember maradványai kerültek elő az Újpesti piac építkezésén, még április végén - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

A kivitelező tájékoztatása szerint a távhővezeték nyomvonalán feltehetően emberi csontot, ruhamaradványt és egy katonai kulacsot is találtak. A rendőrségen április 22-én tettek bejelentést az ügyben. A rendőrök ezután tartottak helyszíni szemlét, és megállapították, hogy a csontok háborús eredetűek.

A HM az MTI megkeresésére azt válaszolta: összesen 15 emberi maradvány került elő. A "sírmellékletek" (gombok, kitüntetések) egyértelműen szovjet katonai ruházatra utalnak - tették hozzá. A helyszínen robbanóeszközt nem, de néhány szovjet PPS töltényhüvelyt találtak.

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere blogjában - kiemelve, hogy ő maga "sem szakértő, sem történész" - részletes beszámolót közölt az esetről. Azt írta: a feltárás során előkerült leletek, bizonyítékok nemcsak azt támasztják alá, hogy szovjet katonákról, de az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy világháborús, tehát 1945-ös eredetű sírról lehet szó. "A zubbonygomb után ugyanis felszínre került egy állományjelző, több kitüntetés, cigarettatárca, egy érme (talán pénz) és néhány koporsómaradvány is" - tette hozzá a kerület vezetője.