Rekordot döntött az elfogott menekültek száma

-

Az M5-ösön pedig ismét embercsempészt kaptak el a rendőrök. Hat szíriai volt az autóban, fejenként 200 eurót fizettek a budapesti fuvarért.


Csütörtökön tiltott határátlépés miatt országszerte 3313 embert fogtak el a rendőrök – ez rekord – tizenkét gyanúsítottal szemben embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság összesítéséből. A legtöbb embert – 2617-et, köztük 546 gyereket – Csongrád megye déli részén tartóztatták fel a rendőrök. A Röszke külterületéről előállított emberek többsége szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A rendőrség idegenrendészeti eljárást kezdeményezett velük szemben.

A 3313 migránsból hat szíriait egy embercsempésszel együtt fogtak el a rendőrök (lásd az alábbi videót). A Csongrád megyei rendőrök információi alapján a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége az M5-ös autópályán, Domaszék közelében állított meg egy magyar rendszámú autót, amelyet egy 37 éves eleki férfi vezetett. A Budapest felé tartó gépkocsiban a sofőrön kívül hat szíriai állampolgár utazott. A menekültek elmondták, fejenként 200 eurót fizettek azért, hogy a fővárosba eljussanak. A sofőr ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A rendőrök a bűncselekményhez használt járművet lefoglalták.