Embercsempészeket fogtak el Németországban

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Teherautókba zárva csempésztek embereket Németországba – közölte a rendőrség.


Több mint 200 rendőr és a különleges egységek bevetésével csapást mértek a szervezett embercsempészetre. Négy tartományban tartottak razziát, átkutattak hét ingatlant és elfogtak egy lengyel, egy bolgár és egy török férfit. Azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb 160 embert juttattak illegálisan Németországba.

A csoport 2017 nyarán és őszén többnyire a balkáni útvonalon, majd Lengyelországon vagy Csehországon keresztül csempésztek embereket Németországba. Fejenként 8000 eurót (2,5 millió forint) kértek tőlük.

A gyanúsítottakat tíz év börtönre is ítélhetik. Az embereket teherautók rakterében rejtették el, nem törődve azzal, hogy akár az életüket is veszélybe sodorhatják. A csoport egyik műveletét nemzetközi rendőri együttműködéssel 2017 novemberében leleplezték: Szlovákiában feltartóztattak két kamiont, amelyekben 79 iraki és iráni állampolgárt rejtettek el, köztük 32 gyereket és 2 csecsemőt. A kamionok török sofőrjeit előzetes letartóztatásba helyezték.

A lengyel-bolgár-török csoport felszámolása két hét alatt a második siker az embercsempészet elleni küzdelemben. Január elején egy szíriai-lengyel embercsempész csoportot számoltak fel.