Embercsempész-hálózatot számoltak fel Olaszországban

Fotó: AFP / BEN BORG CARDONA

-

Afrikából csempészték be a menekülteket. Módszereik közé tartozott a hamis házasságkötések szervezése is.


Harmincnyolc embercsempészt vett őrizetbe az olasz rendőrség. Az embercsempészek Afrikából Olaszországba juttattak el a migránsokat a Földközi-tengeren keresztül. Az embercsempészek Olaszország különböző városaiban éltek, 12 etióp, 12 eritreai és egy olasz van közöttük. Évek óta jól működő szervezetet tartottak fenn, több ezer honfitársukat juttatva el Olaszországba.

A nyomozást egy Szicíliában letartóztatott eritreai embercsempész, Nuredin Weharbrebi Atta vallomása indította el. Ő mondta el az olasz hatóságoknak, hogy a szicíliai partokra érkezett bevándorlók egy része miként tudott megszökni a befogadóállomásokról, és hogyan tudott továbbjutni más európai uniós tagállamokba. Mindebben a Szicíliában és más olasz városokban működő embercsempész-szervezet segített.

Az Eritreából, Etiópiából és más közép-afrikai országokból elinduló migránsoknak külön összeget kellett fizetniük azért, hogy eljussanak az észak-afrikai partokig, és külön a tengeren való átkelésért. Aki nem fizetett, akár meg is ölték, és a holttesteket eladták egy szervkereskedelemmel üzletelő egyiptomi szervezetnek - mondta az embercsempész.

A migránsokat más módon is Olaszországba juttatták: hamisított családegységesítési engedélyekkel vagy névházasságok szervezésével.

A hálózat jelentős bevételre tett szert. Két kasszát is lefoglalt rendőrség, az egyikben több mint félmillió euró készpénzt is találtak, meg egy füzetet, amelyben a forgalmat tartották számon.

A hatóságok szerint az embercsempészek nemcsak migránsokat, hanem kábítószert is juttattak Afrikából Olaszországba.