Embargó ide vagy oda: Putyinnak jó volt a tavalyi éve

Fotó: MTI / Alekszandr Zemljanyicsenko

-

Megkettőződött tavaly Vlagyimir Putyin orosz elnök jövedelme a 2013-as évhez képest: a Kreml honlapján közzétett vagyonbevallása szerint 3,6 millió rubelről 7,654 millió rubelre nőtt.


Az államfő ingatlanvagyona a bevallás szerint egy telekből, egy garázsból és egy 77 négyzetméteres lakásból áll. Az elnöknek ezenkívül van még három gépkocsija – két Volga és egy Niva –, valamint egy utánfutója. Putyin jövedelme átszámítva mintegy 42 millió forint, valamivel kevesebb Dmitrij Medvegyev kormányfőé, aki több mint 44 millió forintot keresett, szemben az egy évvel korábbi 23 millióval.


A kormánytagok közül Alekszandr Hloponyin miniszterelnök-helyettes jövedelme volt tavaly a legmagasabb: átszámítva több mint másfél milliárd forintot keresett, Nyikolaj Nyikiforov távközlési és tömegkommunikációs miniszter pedig a legkevesebbet, mindössze 27 millió forintot – írta a Lenta.ru orosz hírportál.

A miniszterelnök és a kormánytagok vagyonnyilatkozata az orosz kormány honlapján olvasható.

Putyin tavalyi jövedelmével kapcsolatban Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: az államfőnek tavaly a fizetésén kívül nem volt más jövedelme, a nagyobb jövedelem fizetésemelés eredménye. Putyin 2014-ben rendeletben emelte meg több mint kétszeresére a saját, illetve a kormányfő fizetését.

A szóvivő szerint – akit az Interfax orosz hírügynökség idézett - az államfő számára nem jelent problémát, hogy az elnöki hivatal, illetve a kormány több tagjának a jövedelme az övének a többszöröse. Hozzátette: az elnök soha nem kifogásolta az elnöki hivatal munkatársainak magas jövedelmét.

Az elnöktől eltérően hivatalának munkatársai a külföldi autómárkák kedvelői, az adóbevallásokban több Mercedes, japán márkájú gépkocsi, sőt egy Porsche Cayenne is szerepel.


Az orosz elnök jövedelme jóval kevesebb, mint sok külföldi kollégájáé. Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle Obama 2013-ban 135 millió forintos jövedelemről adott számot. A szingapúri kormányfő, Li Hszien Lung – évi több mint 562 millió forintos fizetésével – a világ egyik legjobban fizetett politikai vezetője.