Elzavarnák Mesterházyt a XIII. kerületi szocialisták

-

„Teljesítmény nélkül senki se lehessen vezető az MSZP-ben, a teljesítmény mércéje pedig a választási eredmény” - az Index információi szerint ezt üzente az angyalföldi alapszervezet.


A helyi szocialisták már az EP választás előtt írtak egy kemény hangú állásfoglalást. Ez nem nyilvános, de az Index úgy tudja, a két oldalas dokumentumban a többi között felrótták, hogy a pártvezetésnek semmilyen mondanivalója nem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után önkritikátlanul folytatta tevékenységét. A dokumentum szerint a Mesterházy-érában az elnökhöz való lojalitás és a belső alkudozás lett a fő szervezőerő. (Az országgyűlési választás után több „régi szocialista” bírálta élesen a pártvezetést, nyilvánosan is.) Mesterházy az áprilisi bukás után azzal érvelt, három választásra kaptak mandátumot.

Más fővárosi szervezetek azt követelik, hogy a párt számoljon el a kampányköltésekkel, sok helyen régóta nem kapják meg az ellátmányt, így például a villanyszámlát saját zsebből fizetik.

A lap szerint az MSZP budapesti párttanácsa csütörtökön tárgyalja az EP-választáson elért „megszégyenítően gyenge eredményt”.

A szocialisták a fővárosban két kerületben tudtak csak másodikak lenni, a baloldali pártok közül a legtöbb szavazatot a Demokratikus Koalíció kapta, míg az Együtt-PM listája végzett a legtöbb kerületben a Fidesz mögött.

A pártelnökség az EP-választás után felajánlotta lemondását, amelyről a választmány szombaton dönt. Lendvai Ildikó korábbi pártelnök szerint a választmány bepánikolhat attól, hogy a tisztújítás pont egybe esne az önkormányzati választással, ha viszont nem lépnek, annak is rossz üzenete lenne. Lendvai a halott párt kifejezést is használta. Mesterházy szerint a tisztújítást 45 nap alatt le lehet zavarni. Így ő azt javasolja, legyen például egy átmeneti vezetés. Volt olyan szocialista, aki azt kifogásolta, hogy az elnök maga mondott le, azzal ugyanis az alulról felfelé végigmenő tisztújítást el lehetett volna kerülni.