Elzárhatják Mészáros Lőrinc pénzcsapját, leállítanak egy közbeszerzést

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az Európai Bizottság egy 420 milliárd forintnyi szennyvízberuházásra kiírt közbeszerzési eljárás leállítását kéri. Ez a tender elsősorban a legnagyobb hazai piaci szereplőknek kedvezne, például a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.


Csak néhány hete jelent meg a felhívás a megatenderre, amelyet az Európai Bizottság máris leállíthat. A Világgazdaság azt írja, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (Olaf) is érkezett már bejelentés a felhívással kapcsolatban, amely szerint az állami megrendeléssel a legnagyobb piaci szereplőket – mint a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. valamint a Békés Drén Kft. – tömnék ki pénzzel a következő négy évre.


Felidézik: a 48 hónapra szóló tendert a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. Magyarország 6 régiójára, 70-70 milliárd forintos darabokban írta ki, és nem az adott települések konkrét beruházására kért ajánlatot, hanem az egyes munkanemekre (például vezetéképítésre). Így választottak ki a négy régióra négy nyertest.

Brüsszel azonban nem az esetleges korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert a „lebonyolításhoz választott központosított keretmegállapodásos módszert komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek” találja. Azaz, a kiíró olyan referenciákat kér, amelyekkel több vállalkozást is kizár a versenyből. Pályázni csak az pályázhat például, aki az utóbbi három évben 15 milliárd forint árbevételt produkált a közbeszerzés tárgyából.