Elzárás és pénzbüntetés jár az ellenzéki tüntetés szervezőjének

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Hétfő reggel több mint százhúsz tüntetőt tartottak bent a rendőrök Moszkvában.


A rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt 15 nap szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, a vasárnapi korrupcióellenes megmozdulások kezdeményezőjét. Törvénytelen tüntetések szervezése miatt 20 ezer rubel (mintegy 100 ezer forint) bírságot is kiszabtak rá.

Navalnij a tárgyaláson követelte, hogy idézzék be a korruptnak nevezett Dmitrij Medvegyevet. Az ellenzéki politikus szerint a kormányfő volt „a tiltakozások fő szervezője”. Navalnij tagadta bűnösségét, szerinte az akció törvényes volt, és az embereket a korrupció miatti felháborodás vitte ki az utcára.


Nem regálnak, vizsgálnak

A Kreml nem tartja fontosnak reagálni az USA külügyminisztériuma és az EU kérésére, hogy bocsássák szabadon az őrizetbe vetteket – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Peszkov ismét provokációnak és törvénytelennek nevezte a megmozdulások egy részét, de azt ígérte, az orosz vezetés reagál az engedélyezett tüntetéseken megfogalmazott követelésekre.

Peszkov szerint aggasztó, hogy az ellenzéki tüntetők máskor is törvénysértésre fogják bátorítani a civil aktivistákat. Ezért szerinte a rendőrök igyekeznek megállapítani, igaz-e, hogy a tüntetések tizenéves résztvevőinek pénzjutalmat ígértek arra az esetre, ha őrizetbe vetetik magukat. Azt viszont Peszkov valótlanságnak nevezte, hogy a moszkvai hatóságok a törvényes határidőn belül nem ajánlottak volna fel alternatív helyszínt a tüntetésekhez, miután a Tverszkaja utcára szóló igényt elutasították.

Peszkov szerint az sem igaz, hogy az állami tévétársaságok a Kreml utasítására nem számoltak be az országos tiltakozásról.


Tömeges őrizetbevétel

A megmozdulásokon a szervezők szerint Vlagyivosztoktól Szentpétervárig több mint 80 városban mintegy 60 ezren vettek rész. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a Navalnij irányította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány egy videóban mintegy 350 milliárd forintnyi korrupcióval vádolta meg Medvegyevet. Az alapítvány szerint a kormányfő jótékonysági alapítványok és nonprofit szervezetek hálózatán keresztül ingatlanok, földbirtokok, jachtok, agrárgazdaságok és borászatok tulajdonosa belföldön és Olaszországban. A videó szerint a rokonok és barátok által igazgatott, állami szolgálatok által őrzött vagyon oligarchák és állami bankok „adományaiból halmozódott fel”.

A politikai tiltakozások során őrizetbe vettek nyilvántartására szakosodott, független OVD-info csoport szerint a Tverszkaján vasárnap 1030 embert vettek őrizetbe, és közülük mintegy 120-at még hétfő reggel is bent tartottak. Az OVD-info szerint a posztszovjet időszakban ez volt a legnagyobb tömeges letartóztatás. 2012-ben Moszkvában a választási csalás ellen tüntetők közül a hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 400 tiltakozót vittek el.


Razzia az irodában

A rendőrség vasárnap a Navalnij-alapítvány moszkvai irodájának munkatársait előállította, a helyiséget lepecsételte, a lefoglalt számítógépeket elszállította. A belügyminisztérium az intézkedés okát nem közölte.

Medvegyev egy Instagram-bejegyzésben közölte, hogy a tiltakozás napján síelni volt. A kormányfő nem reagált a tüntetésekre, és eddig a hivatalos Moszkva sem tartotta fontosnak, hogy érdemben válaszoljon. Navalnij ellen rágalmazás miatt eddig nem indult eljárás.