Elvitték múmiát rejtő Buddha-szobrot, amelyre Kína is szemet vetett

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A természettudományi múzeum múmiakiállításának központi darabját magyarázat nélkül szállíttatta haza a tulajdonos. Múmiagate.


„Megdöbbentőnek és sajnálatosnak” tartja a Magyar Természettudományi Múzeum, hogy egyik napról a másikra elszállították a Múmiavilág című kiállítás egyik központi darabját. A tulajdonosokkal kötött szerződés szerint azonban „megtehetik, hogy bármikor elviszik a tőlük kölcsönzött tárgyakat” – mondta Kiss Stefán Mónika, a múzeum szóvivője az MTI-nek.

A Múmiavilág című kiállítás Budapesten május 17-ig látható, majd Luxembourgba menne tovább. „Lehet, hogy ez a Buddha-múmia itt, Budapesten volt látható utoljára” – hangsúlyozta Kiss Stefán Mónika.Az intézmény a hollandiai Assen város Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot, amely egy magángyűjtő tulajdona, az illető 1996-ban vásárolta.

Szikossy Ildikó antropológus, a kiállítás egyik kurátora a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a múzeum péntek délelőtt kapott partnerétől egy telefonhívást, amelyben arról tájékoztatták, hogy a tulajdonos a szobor visszakérése mellett döntött, és egy autó úton van érte. A tulajdonos maga nem jelent meg a csomagolásnál.

Azt, hogy a szobor rejt valamit, a mostani tulajdonos kezdte gyanítani. Az amszterdami Meander egészségügyi központba szállíttatta az alkotást, hogy CT-vel megvizsgálhassák. A vizsgálat során kiderült, hogy egy 900 éve önmumifikálással konzerválódott szerzetes van a szobor belsejében.A természettudományi múzeumban szintén kiállított párnán talált kínai karakterekből arra lehet következtetni, hogy a szerzetes neve: Csang Liu-csüan. A kínai médiában képes beszámolókkal nagy visszhangot kapott a budapesti kiállítás főszereplője, s nemrégiben megjelent hírek szerint a délkelet-kínai Fucsien tartomány Jangcsun nevű falujában élők állítólag „ráismertek”. Azt gyanítják, hogy azonos a templomukból 1995-ben ellopott Buddha-szoborral. Az ügyben azóta vizsgálat is indult.

Szakemberek szerint a világon mára mindössze 20-25 önmagát mumifikált szerzetes teste maradt fent.