Elvist követik a világ vezetői

Fotó: Imaginechina / Da qing

-

Új, a fenntartható fejlődés eléréséhez szükséges célokat fogalmazott meg az ENSZ. Nagyon popkulturálisak voltak közben.


„Egy kicsit kevesebb beszéd, egy kicsit több cselekvés” – ezt a jelszót adta ki az ENSZ-nek Erna Solberg norvég miniszterelnök a szegénységgel, nélkülözéssel és klímaváltozással szembeni harcra – adta hírül a Reuters. Nem véletlen, ha a szöveg ismerősnek tűnik, egy Elvis Presley számból van.

A világ vezetőinek egy 17 pontból álló feladatlistát (SDG) is kihirdetett az ENSZ. A fenntartható fejlődés eléréséhez tizenöt éven belül mindegyik tennivalót ki kell pipálni. Az ENSZ-csúcs megnyitóján beszélő Ferenc pápa szerint a célok elfogadása a remény egyik fontos jele.Az elköteleződés azonban nem elég az egyházfő szerint, végre is kell hajtani a környezet megvédéséhez, a társadalmi és gazdasági szakadékok megszüntetéséhez vezető lépéseket.

A három év alatt összeállított lista a kétezerben elfogadott Millennium Development Goals nevű tervezetet váltja le. Az SDG-csomag támogatói szerint a mostani szöveg sokkal pontosabban nevezi meg az egyenlőtlenséget okozó tényezőket. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár egyenesen a siker tervének tartja a dokumentumot.A listát, amelyen olyan általános célok is szerepelnek, mint „a szegénység megszüntetése minden formájában mindenhol”, a Sustainable Development oldalán találják meg.