Elviselhetetlen hőség és szárazság Olaszországban

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

A fővárosban elzárhatják a kutakat és szökőkutakat is.


Szombaton 39 fokot is mértek Olaszországban, a szárazság pedig már a termőterület kétharmadát sújtja. A legmelegebbet, Ferrarában mérték Emilia-Romagna tartományban, az érzékelt hőmérséklet azonban még ennél is 10 fokkal magasabb volt. A forróság nem kímélte Bologna, Bolzano, Brescia, Torino, Perugia, Firenze, Ancona, Pescara és Campobasso városát sem. Ezeken a helyeken 35 és 38 fok között mozgott a hőmérséklet, amit a magas páratartalom elviselhetetlenné tett.

A katasztrófavédelem szombat éjszaka, vasárnap reggel heves viharokat jelzett Lombardia, Piemonte és Valle d'Aosta, Friuli-Venezia Giulia és Emilia-Romagna. Ez sem segít azonban a szárazság okozta vízhiányon, amely mintegy 16 millió olasz lakta térséget érint már. A római kormány katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította az Emilia-Romagna területén található Prato és Piacenza térségét, de kritikus a helyzet többek között Toscanában, Umbriában, Szicíliában és Szardínián is. Róma környékén 72 városban korlátozták a vízfogyasztást, a főpolgármesteri hivatal pedig bejelentette, hogy szükség esetén elzárják az utcai kutakat, és esetleg a szökőkutak vízét is.

A Coldiretti olasz termelői szövetség adatai szerint a vízhiány okozta szárazság az olaszországi termőföldek mintegy kétharmadát sújtja, és egy milliárd euró kárt okozhat ha két héten belül nem érkezik csapadék – és nem viharokra, hanem tartós esőre van szükség. A rendkívüli vízhiányt a tavaly ősztől lehullott csapadék alacsony mennyisége, a hőség, valamint a megnövekedett vízfogyasztás okozza.

A Coldiretti szerint 20 milliárd köbméter víz hiányzik egész Olaszországban. A szövetség szerint tavasz óta tudni lehetett, hogy a nyár beköszöntével súlyos szárazság várható, a környezetvédelmi minisztérium mégsem hozott megfelelő intézkedéseket a vízkészletek biztosítása érdekében.