Elvették Vettel dobogóját is, Ricciardo a nevető harmadik harmadik

Fotó: AFP / YURI CORTEZ

-

Csak órákkal a futam leintése után született végleges döntés: szabálytalan védekezés miatt elvették Sebastian Vettel dobogóját.


Vettel a futam végén friss gumikkal támadta a 3. helyezett Max Verstappent, miközben Daniel Ricciardo lágy abroncsokkal üldözte őt. Verstappen szabálytalanul védekezett, nem engedte el Vettelt, végül ebben a sorrendben értek a célba.


A Ferrari pilótája az eset után melegebb éghajlatra küldte Charlie Whitingot, az FIA versenyigazgatóját, majd közvetlenül a leintés után Verstappennel szólalkoztak össze. Vettelt Maurizio Arrivabene csapatfőnöknek sikerült lenyugtatnia, arra kérte, hogy fejezze be, mert Verstappen manővereit már vizsgálják. A verseny után a sportfelügyelők 5 másodperces büntetést róttak ki Verstappenre, így a dobogóra Vettel állhatott fel.



A történtek után a holland versenyző dühösen nyilatkozott. Tombolt bennem az adrenalin, megérthetik – mondta Verstappen, majd Vettel kirohanásával folytatta – Vissza kellene ültetni az iskolapadba, hogy egy kis illemet tanuljon.”


Beszélni fogok vele, de ez a srác teljesen megszállott.

Vettel a díjátadást követően felkereste Charlie Whitingot, hogy bocsánatot kérjen tőle, de a sajtótájékoztatón nem részletezte az esetet: „Dühös voltam, nem kell nagydobra verni. Nem volt helyes ilyeneket mondani, de mérges voltam. Megpróbáltam megelőzni őt [Verstappent], el is hagyta a pályát, mégis előttem maradt” – mondta Vettel.

Vettel számára nyilvánvaló volt, hogy Verstappent meg kell büntetni, ám nem ez volt az egyetlen vitatott jelenet a futamon. A 70. körben az akkora már felzárkózott Ricciardo ellen kellett védekeznie Vettelnek, aki a 4-es kanyarban ráhúzta az autót ellenfelére. Ismerem Danielt [Ricciardo], tudom hogy versenyzik. Elég helyet hagytam neki, pont annyit, hogy mindketten be tudjuk venni a kanyart. – magyarázta Vettel.



Ugyanazt csinálta, amire panaszkodik. Nem érdemli meg a dobogót – nyilatkozta Ricciardo. Miután a sportfelügyelők közölték, hogy vizsgálják Verstappen pályaelhagyását, Vettelt és Ricciardót is beidézték. Hosszas egyeztetés után 10 másodperces büntetést szabtak ki Vettelre, aki ezzel visszacsúszott az ötödik helyre, így Ricciardo lett a harmadik. A sportfelügyelők azt az új szabályt alkalmazták, amit még az Amerikai Nagydíjon hoztak, miután Vettel sérelmezte Verstappen manővereit.


A Mexikói Nagydíjat Lewis Hamilton nyerte, Nico Rosberg lett a második, így két futammal a szezon vége előtt továbbra is a német pilóta vezeti a világbajnoki pontversenyt.