Elvették a zuglói kapitányságtól Gömöri Zsolt ügyét

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Minden feljelentést egy eljárás alá vontak, és az ügyet a Nemzeti Nyomozó Irodának adták.


Nem a XIV. kerületi rendőrkapitányság, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének, Gömöri Zsoltnak az ügyében – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja. Az MTI úgy tudja, az ügyben gyanúsítás nem történt, továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség nyomozást rendelt el az MPB elnökét érintő feljelentések alapján hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt, a nyomozással pedig a XIV. kerületi rendőrkapitányságot bízta meg. A nyomozást azért rendelték el, mert a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni, és azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni – közölte.

A paralimpiai bizottság vezetőivel kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, például vezetőinek indokolatlan utazásaival. Gömöri Zsolt a vissza nem térítendő támogatást – amelyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy szerinte jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna az MPB éléről, mert szerinte az, amit a bizottsági elnök tesz, többet árt a paralimpia ügyének, mint használ.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke szintén csütörtökön közleményben jelezte: meglátása szerint Gömöri Zsolt „már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni” a szervezetet és a sportolókat.