Elvették a szülőktől az elhanyagolt esztergomi gyerekeket

-

Az öt testvér egy fürdőszoba és WC nélküli házban élt, egész nap a szemét között játszottak. A gyámhatóságnak most lett elege.


Az esztergomi pár élettársi kapcsolatban élt, közösen nevelték 5 közös, illetve a nő korábbi kapcsolatából született gyermekét. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleményéből az derül ki, hogy a 47 éves férfi és 32 éves nő ingatlanukban az alapvető higiénés körülményeket nem biztosították: a fürdőszoba használhatatlan volt, WC sem a házban, sem az udvaron nem volt, a gyermekek az udvaron a szemét között játszottak.

Az öt testvért nem fürdették, a gyerekek koszos ruhákban és tetves hajjal éltek. A “szülők” a gyereknevelés más területein sem teljesítettek, nem gondoskodtak játékokról, mesekönyvről, nem alkalmazták a legalapvetőbb nevelési módszereket.

A kisfiú egy alkalommal beleesett az udvaron rakott tűzbe, égési sérüléseket szenvedett, ekkor a gyerekek felügyelet nélkül tartózkodtak a tűz körül. Többször előfordult az is, hogy a kiskorúak konyhakéssel, tapétavágóval és csavarhúzóval játszottak a lakásban, ezt egyik szülő sem akadályozta meg.

Mindezek miatt a gyámhivatal a gyermekeket átmeneti nevelésbe vette, majd nevelőszülőknél helyezte el. A szülők a kötelességüket súlyosan megszegték, ezáltal a gyerekeik érzelmi, testi, értelmi fejlődését veszélyeztették. Az Esztergomi Járási Ügyészség pedig kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat.