Elvette a britek kedvét a menekültválság az EU-tagságtól

Fotó: AFP / JACK TAYLOR

-

Ha az EU-tagságról szóló, 2017-re tervezett referendumot előre hoznák mondjuk, holnapra, akkor a britek többsége a tagság ellen szavazna – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Nagy valószínűséggel a menekülthullám erősített rá az EU-ellenes érzelmekre, mivel júliusban a többség még az Unióban akart maradni.


Hosszú évek óta először többségbe kerültek azok, akik Nagy-Britannia kilépésére szavaznának a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson – derül ki a Survation nevű cég közvélemény-kutatásából, amit a Mail on Sunday konzervatív vasárnapi brit lap megbízására készítettek. A brit választók 51 százaléka voksolna jelenleg arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.


A lap magyarázata szerint a fordulat egyértelműen az európai menekültválsághoz köthető. Az elmúlt évek hasonló közvélemény-kutatásai rendre a brit EU-tagságot pártoló szavazótábor kényelmes többségét jelezték, és még az előző, júliusban elvégzett felmérés is 54-46 százalékos megoszlást mutatott az EU-pártiak javára.


A vasárnap ismertetett új felmérés kimutatta azt is, hogy a britek jelentős többsége - a kormányhoz hasonlóan - nem pártolja az EU-országokba érkező menekültek kvóta szerinti elosztásának tervét. A megkérdezettek 64 százaléka értett egyet azzal, hogy David Cameron miniszterelnök elvetette ezt az elképzelést, és mindössze 21 százalék támogatta az elosztási kvóta gondolatát.

Jórészt egyenlően oszlik meg a brit közvélemény abban a kérdésben, hogy Nagy-Britanniának be kellene-e fogadnia szíriai menekülteket. A felmérésbe bevont választók 29 százaléka azon a véleményen van, hogy egyetlen szíriait sem kellene befogadni - ez a legnagyobb egyedi csoport -, 12, 15, illetve 4 százalék, vagyis összesen 31 százalék ugyanakkor elfogadhatónak tartaná háromezer, tízezer, illetve 30 ezer szíriai menekült nagy-britanniai letelepülését.Cameron a héten bejelentette, hogy Nagy-Britannia több ezer szíriai menekült befogadására készül. A brit kormányfő szerint a menekülteket a Szíria körül létesített ENSZ-menekülttáborokból szállítják Nagy-Britanniába. Cameron szerint ennek az a célja, hogy a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra, amely már eddig is rengeteg emberéletet követelt.


A brit kormányfő nem tért ki arra, hogy pontosan hány menekült érkezhet e kezdeményezés alapján Nagy-Britanniába; a részleteket várhatóan hétfőn ismerteti a nyári szünetről visszatérő alsóházban.

Az ENSZ menekültügyi szakosított szervezetének tudomása szerint a brit kormány négyezer szíriai menekült áttelepítését tervezi Nagy-Britanniába a szír határok körüli menekülttáborokból.

A Sunday Times forrásai szerint ugyanakkor London ennek több mint a háromszorosát, összesen 15 ezer szíriai menekült befogadását fontolgatja. A lapnak nyilatkozó bennfentes források arról számoltak be, hogy a Downing Streeten folyó megbeszéléseken felmerült akár 20 ezer menekült áttelepítésének lehetősége is, de Cameron jelenlegi álláspontja alapján a brit kormány egyelőre 15 ezer ember befogadására készül. Arról is vannak információk, hogy Cameron emellett szeretné kiterjeszteni a brit királyi légierő jelenleg Irakra korlátozódó hadműveleteit az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásaira is. A lap szerint a brit kormányfő az embercsempész bűnszervezetek elleni katonai és hírszerzési fellépés terveinek felvázolását is elrendelte.