Elutasították Blatter és Platini fellebbezését, marad az eltiltás

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fellebbviteli bizottsága szerdán elutasította Joseph Blatter elnök és Michel Platini alelnök, egyben elnökjelölt beadványát egy 2 millió eurós kifizetés miatt kiszabott büntetéssel kapcsolatban, így érvényben marad 90 napos felfüggesztésük. A svájci és a francia sportvezető a határozat ellen még fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).


A FIFA etikai bizottsága október 8-án azért függesztette fel tisztségéből Blattert és Platinit, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.


Michel Platini és Sepp Blatter rúdja is kifelé áll a focivilágból


Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A felfüggesztés 45 nappal meghosszabbítható, ezzel kapcsolatban Blatternek és Platininek vélhetően decemberben meg kell jelennie az etikai bizottság bírója, Joachim Eckert előtt.


Azzal, hogy a labdarúgással kapcsolatos tevékenységektől való eltiltás érvényben marad, az ad hoc választási bizottság az elnökjelölt Platini feddhetetlenségének vizsgálatát egyelőre nem végezheti el. Az európai szövetség (UEFA) elnökeként is tevékenykedő sportvezető eltiltása január 5-én jár le, amennyiben azt nem hosszabbítják meg, a FIFA-elnökválasztást segítő testülete utána ellenőrizheti a feddhetetlenséget, ami a hivatalos elnökjelöltség feltétele.


Reakciójában Platini kifejtette: annak ellenére, hogy még mindig nem tekinthető hivatalos jelöltnek, tehát például nem kampányolhat, továbbra is eltökélt az elnökválasztáson való részvétellel kapcsolatban, és a CAS-hoz fordul. Szóvivője elmondta: a francia sportvezető meg van róla győződve, hogy a Sportdöntőbíróság neki ad igazat, ezért továbbra is nyugodt és határozott a kandidálása miatt.
„A döntés nem meglepő, Platini és ügyvédei is számítottak erre. Mindez megerősíti, hogy a FIFA egyoldalú, igazságtalan és elfogult vizsgálatot folytat, ráadásul jogsértő módon jár el, mert nem engedi, hogy Platini megvédje magát. Többszöri kérése ellenére sem mondhatta el saját álláspontját a döntéshozóknak, ami egyszerűen felháborító” – szögezte le az eltiltott UEFA-elnök szóvivője.A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.


Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án, Zürichben esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A FIFA választási bizottsága múlt csütörtökön a hét pályázó közül ötnek, Ali bin al-Husszein jordán hercegnek, a FIFA végrehajtó bizottsága korábbi tagjának, Gianni Infantinónak, az UEFA főtitkárának, Jérome Champagne-nak, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesének, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejknek, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) elnökének, valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembernek a jelentkezését hagyta jóvá. A libériai Musa Bilityét nem fogadta el, míg Platiniével a felfüggesztés miatt egyelőre nem foglalkozott.