Elutasították a közmunkások nyílt szavazásáról szóló panaszokat

-

Abaújlakon három beadványozó is azt állítja, hogy a helyi közmunkások mellett ott állt valaki, aki ellenőrizte, hova húzzák az ikszet. Mindhárom panaszt másodfokon is elutasították.


Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottság az abaújlaki polgármester-választás tisztaságát megkérdőjelező beadványt. Az indoklás szerint azt el kell utasítani, ha az „nem tartalmazza a Ve. 224. § (3) bekezdésében foglaltakat”. Mindez annyit jelent, hogy a kérelmező nem hivatkozott konkrét jogszabálysértésere, illetve nem adta meg lakcímét, postacímét vagy személyi azonosítóját.

Az eredeti panasz arról szólt, hogy a beadványozó szerint az október 12-ei választásokon Abaújlakon több mint tíz, a helyi önkormányzat által foglalkoztatott közmunkás a választási bizottság asztalán töltötte ki szavazólapját, a bizottság két tagja látta is a szavazás eredményét. Ezt a panaszt az első fokon döntő helyi választási iroda elutasította, a panaszos fellebbezett, ezt utasította el a megyei iroda a cikk elején említett indokkal.

A panaszos az eredeti beadványban kérte a bizottságban helyet foglaló tagok, az elnök, a delegált tag, a jegyzőkönyvvezető, valamint azon szavazók meghallgatását, akik a bizottsági asztalnál töltötték ki a szavazólapokat. Kérte továbbá a választási eredmény megsemmisítését. Ezt találta az első fokon eljáró helyi választási bizottság – amely egyúttal érintettje volt a panasznak – alaptalannak.


Lekéste a bíróságot

A fellebbezést a megyei választási bizottság október 17-i ülésén tárgyalta. A bizottság határozata október 20-án 16 óráig adott határidőt az elutasított fellebbezés miatti felülvizsgálati kérelme beadására a Debreceni Ítélőtáblára. Erre a beadványozó nem vállalkozott, mivel a VS.hu-tól tudta meg, hogy írásban tett panaszát elutasították kivizsgálás nélkül. A határozatot állítása szerint még hétfőn sem kapta kézhez, internetelérés híján pedig a bizottság honlapján nem tudta megnézni.

A másik akadályt az jelentette a felülvizsgálati kérelem beadásához, hogy bírósághoz csak ügyvédi képesítéssel, de legalább jogi szakvizsgával rendelkező képviselő által fordulhat, ezt pedig – a határozatot sem ismerve – képtelen volt összehozni.

Az abaújlaki választás titkosságával kapcsolatos további két panasznak ugyanez lett a sorsa. A közmunkások nyílt szavazását szintén bepanaszoló S.né F. Zs. és H. A. fellebbezését is vizsgálat nélkül utasította el a bizottság, mert azokat is hiányosnak találta.

Hasonló nyílt szavazásról szóltak a hírek Forró települést illetően is, az Átlátszó készített videót arról, hogy a voksolók mellett állt valaki, aki nézte az ikszet.


4 évente itt lakunk

Ahogy megírtuk, az idei abaújlaki önkormányzati választás érdekessége volt, hogy több olyan szavazó is szavazott, akiket két éve közokirat-hamisítás miatt megrovásban részesített az ügyészség. A 2010. októberi választások előtti hetekben ugyanis 80-ról 120-ra emelkedett az abaújlaki lakcímmel rendelkező választópolgárok száma. A rendőrségi nyomozást a szikszói ügyészség végzése zárta le, megállapítva: 33 ember bűncselekményt követett el, amikor valótlan lakcím adatokkal megtévesztette a hatóságokat. A fiktív lakosokat papíron bejelentő helyi polgárok között volt az abaújlaki polgármester, Pollák István Zoltán is. Egymaga három embert jelentett be a házába; de olyan is akadt, így a 2014-es helyi választási bizottság tagja, J.-né, aki ötöt – köztük a polgármester édesanyját.

Pollák a 2010-es és a 2014-es polgármester választást is megnyerte Abaújlakon. Idén csaknem 20 fővel duzzadt fel a kis falu lakossága a választások előtt, a tavaszi választásokon 80, az októberin 99 szavazó volt.