Eltűnt maláj gép: újabb pulzáló jelre bukkantak az Indiai-óceánban

Fotó: Europress/AFP/Paul Kane / Europress/AFP/Paul Kane

-

A Malaysia légitársaság MH370-es eltűnt utasszállítójából származható jeleket észlelt az egyik kutatásban résztvevő repülőgép az Indiai-óceán déli részén.


Az ausztrál P-3 Orion repülőgép ugyanazon a területen bukkant a jelre, ahol a hét elején több jelet is észleltek a keresőhajók - közölte a BBC. A pulzálás eredetét kivizsgálják, de feltételezhetőleg ember alkotta szerkezetből, a gép fekete dobozából származik - jelentették hivatalos források.

A kutatócsapatok ennek nyomán 57,923 négyzetkilométeres területre csökkentették az eltűnt maláj utasszállító megtalálására irányuló keresést. A kutatást irányító ausztrál légi marsall, Angus Houston közlése szerint 14 repülő és 13 hajó indult a roncs keresésére. Hozzátette: a fekete doboz  a számítások szerint legkésőbb a napokban végleg lemerül, ezért sietniük kell, mielőtt végleg elnémul a jel. A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. A maláj hatóságok továbbra sem zárják ki, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát, ugyanakkor úgy vélik, több jel - köztük a gép kommunikációjának megszűnése - arra utal, hogy az MH370-es járatot szándékosan téríthették el eredeti útvonalától több ezer kilométerrel.