Eltűnt imámot keres a rendőrség Spanyolországban

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Feltételezik, hogy Abdelbak esz-Szatti radikalizálta a fiatalokat. Kedd óta nem tudni, hol lehet.


Úttorlaszokat emeltek Spanyolország északkeleti részén, Ripoll és Manlleu környékén. A katalán rendőrség a 22 éves marokkói Junesz Abujakubot keresi, aki csütörtökön Barcelonában furgonnal gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek. Abujakub elmenekült a helyszínről.

A nyomozók egy eltűnt imámot is keresnek. Abdelbak esz-Szattiról feltételezik, hogy meghalhatott egy szerdai házrobbanásban. A sajtó szerint az imámnak jelentős szerepe volt a Ripollból származó marokkói fiatalok gyors radikalizálódásában. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton ismét átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet, és azóta nem látták. A mecset elítélte a terrortámadásokat. Abujakub édesanyja szerinte Junesz öccse, Husszein szintén eltűnt, csakúgy, mint fiatalabb öccse, aki a Cambrilsban lelőtt öt terrorista között volt.

Néhány órával a barcelonai merénylet után Cambrilsban is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség lelőtt öt terroristát. Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter szerint a támadások mögött álló terrorsejtet maradéktalanul felszámolták.