Eltűnt egy magyar túrázó a Himalájában - frissítve

Fotó: MTI / Török Éva / MTI / Török Éva

-

A felvidéki Princzkel Tamást április 20-án látták utoljára a Nepál keleti részén fekvő Dingboche településen. A magyar túrázót helikopterrel keresik a környéken.


A 4BAKANCS című oldal információi szerint Princzkel Tamás három hete érkezett a Himalájába, és az Everest alaptáborába szeretett volna eljutni. Dingbochéban szállt meg, felszerelése, trekkingengedélye, pénze ott maradt. A helyiek nagy erőkkel keresik, de még nem akadtak a nyomára. Princzkel Tamás több mint egy éve indult kerékpárral világ körüli útra. Testvére, Princzkel Dániel elmondása szerint több mint 15 000 kilométert tett már meg. Szüleivel két hete ő maga is meglátogatta, és közösen tettek kisebb túrákat a Himalája lábánál. A felvidéki magyar férfit április 20-án a 4410 méter magasan fekvő Dingbochéban látták utoljára. „Másnap nem jött reggelizni, sem ebédelni vagy vacsorázni. A tulajdonos megnézte a szobájában, de nem volt ott. Április 22-én a tulajdonosnak már gyanús volt a dolog, és értesítette a helyi rendőrséget a túrázó eltűnéséről. Kinyitották a szobáját, és akkor fedezték fel, hogy Princzkel Tamás minden felszerelése, személyes holmija ott van” – olvasható a túrázóról szóló tudósításban. A 4BAKANCS felvette a kapcsolatot az Everest alaptáborába tartó Szlankó Zoltán hegymászóval, hogy szálljon be a keresésbe.    


Magyarok a Himalájában - mostanában

A Himalájában jelenleg három nagyobb magyar expedíció folyik (jobban mondva az egyik expedíció román szervezésű, de magyar tagja is van). Klein Dávid a Mount Everestet szeretné megmászni oxigénpalack nélkül. Klein kedden jutott fel egy 7020 méteren lévő nyeregbe, de utána visszaereszkedett az 5200 méter magasságban lévő alaptáborba. A szolnoki Szlankó Zoltán a 8013 méteres Sisapangma főcsúcsát célozta meg. Bár ez a hegy a világ 14, nyolcezer méter feletti csúcsa közül a legalacsonyabb, mégis az egyik legnehezebben megmászható. Az aradi Török Zsolt egy román hegymászótársával pénteken ért fel 5700 méterre, az Annapurna 2-es táborába. Törökék a következő napokban folyamatos emelkedést terveznek; a hegyen most épp jó idő van, de sok hó esett, ami nehezíti a további feljutást. Korábban Török egyik román társát elsodorta egy jéglavina, ezért helikopterrel kellett lehozni a hegyről.