Eltűnt 14 ritka majom – egész Franciaország felbolydult

-

Országszerte riadóztatták a rendőröket, miután kihalás fenyegette fajokhoz tartozó majmokat loptak el egy francia állatkertből a hétvégén. Egy arany oroszlánmajmocskáért 5-10 ezer eurót (1,5-3 millió forint) is megadnak a feketepiacon.


A tolvajok vasárnapra virradó éjjel hatoltak be a közép-franciaországi Saint-Aignan-sur-Cer városában működő Beauval állatkertbe, ahonnan elloptak hét arany oroszlánmajmocskát (Leontopithecus rosalia) és hét ezüst selyemmajmot (Callithrix argentata) - közölte Rodolphe Delord igazgató.

A betörőknek jó helyismerettel kellett rendelkezniük. „Pontosan tudták, melyik állatokat vigyék magukkal. Az egyedek egy része egy nemzetközi tenyésztési programhoz tartozik, nem az állatkerthez: az arany oroszlánmajmocskák a brazil állam tulajdonában állnak" - mutatott rá az igazgató.


Ezeket az állatokat keresik


A lopásról tájékoztatták a rendőrséget és az ország állatorvosait. "Feltétlenül, késedelem nélkül meg kell találnunk őket, nem szabad, hogy magántulajdonba vagy kereskedőkhöz kerüljenek. Olyan állatokról van szó, amelyeket igen nehéz táplálni, egyikük ráadásul sérült, neki állandó ápolásra van szüksége" - magyarázta Delord.

Egy arany oroszlánmajmocskáért 5-10 ezer eurót (1,5-3 millió forint) is megadnak a feketepiacon.

Rejtély, hogyan tudták a tolvajok a ritka állatokat kicsempészni, hiszen az állatkertre nemcsak kamerarendszer, de biztonsági szolgálat is vigyáz éjjel-nappal. A Beauval az egyik legnagyobb francia állatkert, van pandája, koalája, fehér tigrise is (egy 50 perces filmet itt nézhet meg a parkról.)

Az ellopott majmokat országszerte keresi a francia rendőrség.