Eltűnőben van Magyarországról az uzsorázás

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az államtitkár szerint a kormányzati lépések mérsékelték az uzsorát.


Négy év alatt a tizedére esett vissza Magyarországon az uzsorázás miatt indult rendőrségi nyomozások száma. Egyes megyékben teljesen eltűntek az ilyen ügyek – írja a Magyar Idők. Az ORFK szerint tavaly 40 uzsorás ügyet zártak le a rendőrök. 2012-ben még 378 ügyben nyomoztak, 2013-ban pedig 320 ilyen esetet vizsgáltak. A következő évben nagyjából a harmadára, 125-re csökkent az eljárások száma, 2015-ben pedig 87 ügyet rögzítettek.

A kormányzati lépések elérték a céljukat – mondta Rétvári Bence. Az Emmi államtitkára szerint az egyik legfontosabb lépés a büntetőrendelkezések módosítása volt. Szükség volt a rendőrség megerősítésére, a legális hitelezési folyamatok megfelelő keretek közé szorítására, valamint a devizahitel kivezetésére is. Rétvári szerint olyan intézkedések is közrejátszottak az uzsorázás mérséklődésében, mint a munkahely-teremtés, a közmunkaprogram, a családi kedvezmény.

A rendőrség adatai szerint tavaly leginkább középkorú uzsorások kerültek az igazságszolgáltatás elé, a tettesek közel fele nő volt. Az ügyekben általában csoportokról, uzsorásbandákról nem lehet beszélni, de sokszor családtagok akadtak fenn a hálón. Az ORFK a jövőben is szervez majd akciókat az uzsorázás felderítésére. A nyomozók szorosan együttműködnek a települési önkormányzatokkal, a kisebbségek képviselőivel és az ügyészséggel is.