Eltűnhetnek Magyarországról a fecskék

Fotó: George Lu (CC-BY 2.0) / George Lu (CC-BY 2.0)

-

Tíz év alatt megfeleződött a Magyarországon fészkelő fecskepárok száma, akár el is tűnhetnek hazánkból – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


Minden második fecske eltűnt az ereszek alól – közölte a Délmagyarország a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre (MMTE) hivatkozva. A 2000-es évek elején még kb. 220-300 ezer pár füstifecske élt Magyarországon, ma csupán ennek fele.

„Ha ez a tendencia folytatódik, könnyen előfordulhat, hogy az évszázad közepére csak néhány száz pár fecske marad az országban. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a sárfészkek alapanyaga hiányzik, és a fészkeket leverik”
– mondta a dél-alföldi lapnak Orbán Zoltán, az egyesület sajtósa. Az MMTE Csongrád megyei csoportjának elnöke, Molnár Gyula szerint a lakosság egyre kevésbé tolerálja a fecskék jelenlétét, fészkeiket leszedik az eresz alól. „Az utóbbi időben több bírságot kiszabtak fészekleverés miatt, hiszen a kifejlett fecske, a fióka és a fecsketojás természetvédelmi értéke is 10 ezer forint” – tette hozzá a biológus. Cserépfészkekkel próbálják marasztalni a madarakat, de azok nem költöztek be. A Délmagyarország azt írja, nemcsak a fészkek leverése, hanem a táplálékbázis csökkenése – a szúnyogirtások miatt – is aggasztó a fecskék jövőbeni létszámának tekintetében.