Eltűnhet a márkajelzés a brit cigarettákról

Fotó: Europress/Getty Images/Cameron Spencer / Europress/Getty Images/Cameron Spencer

-

A britek szabványosítanák a cigaretták csomagolását. A kormány azt reméli, ezzel kedvét szeghetik a dohányosoknak.


Az Egyesült Királyság kormánya által rendelt tanulmány szerint a dohánytermékek szabványosított csomagolásával csökkenthető lenne a cigarettát kézbe vevő fiatalok aránya, hosszabb távon pedig számottevően csökkenhet a dohányzók aránya.
Az ezt szabályozó törvény hamarosan a birt parlament elé kerülhet, és ha elfogadják, 2015 májusától egységesített csomagolást kaphatnak a cigaretták. Nemrég Új-Zéland és Írország is jelezte, hogy hasonlóan szabályozná a dohánytermékek forgalmát.
Az ausztrálok már egy éve megtiltották a dohánycégeknek, hogy a cigaretták csomagolásán feltüntessék annak márkáját, ám a gyártók szerint ezzel csak azt érték el, hogy megnőtt a hamisított cigaretták aránya a piacon és felélénkült azok feketekereskedelme. A gyártók szerint a szabályozás az Egyesült Királyságban sem segítene a dohányzás visszaszorításában.
- -
A cégeknek van miért aggódniuk, hiszen a brit dohánypiac éves forgalma több, mint 6000 milliárd forint, az ebből származó adóbevétel pedig 3000 milliárd forint volt.