Eltörölte a karácsonyt egy olasz iskolaigazgató

-

Az ország szocialista miniszterelnöke, Matteo Renzi is kritizálta a döntést, szerinte az igazgató csak provokál a vallásos dalok betiltásával.


Egy Milánóhoz közeli iskola igazgatója, Marco Parma betiltott az intézményében minden karácsonyi koncertet és vallásos dalt a multikulturalizmusra hivatkozva. Helyette téli koncerteket tartana – írta a Guardian. A döntést még az ország miniszterelnöke, Matteo Renzi is kritizálta, ugyanis szerinte


a karácsony sokkal fontosabb annál, hogy egy igazgató provokálja. Ha azt hiszi, hogy ezzel az integráció és az együttélés mellett áll ki, akkor – úgy tűnik nekem – nagyon nagy hibát követ el.

A kisváros, Rozzano iskolaigazgatója azt is megtiltotta, hogy két anyuka az ebédszünetekben karácsonyi dalokat tanítson. Mint mondta, „egy többnemzetiségű környezetben ezek gondokat okozhatnak”.


Szerinte ilyen volt a tavalyi ünnepség is, ahol az énekkarban a muszlim gyerekek a karácsonyi dalok alatt csak csöndben álltak, volt olyan is, akit a szülei le is hívták a színpadról.

Az iskolának, amely általános és középiskola is egyben, 1000 tanulója van, nagyjából minden ötödik gyerek nem katolikus, hanem többségében muzulmán vallású.

A jobboldali Északi Liga azonnal Parma kirúgását követelte, az iskolaigazgató pedig azt mondta, előbb mond le, mint hogy meghátráljon, és a döntést előzőleg egyeztette a tanári karral.