Eltörölné a menekültkvótát a CÖF, de nem azért

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A békemenet szervezői az Európai Parlamenthez fordultak petícióval, de meglepő módon nem az állami szuverenitásra, hanem a menekültek szabad mozgáshoz való jogára hivatkoznak.


Petícióval fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez a kormány melletti békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF), az Európai Unió Tanácsának szeptember 22-i ülésén elfogadott, a menekülteket kötelező kvótarendszer alapján áthelyező döntése ellen. A magyar kormány – illetve Csehország, Románia és Szlovákia –, a Tanácsban elutasította a kvótarendszert, de azt többségi szavazással mégis elfogadták.

A CÖF meglepő módon nem a tagállamok szuverenitásának sérelmére hivatkozik – a kormány és a Fidesz ezért utasítja el –, hanem a menekültek emberi jogaira. Például az emberi jogok európai egyezményére, amely szerint „bárki szabadon elhagyhat minden országot, ideértve a sajátját is”. Az európai egyezmény tehát a CÜF szerint alapvető emberi jognak tekinti a mozgás szabadságát, a kvótarendszer viszont pont ezt nem biztosítaná az áthelyezett menekülteknek.

A CÖF petíciója szerint a kvótarendszer sérti a menekültek jogállására vonatkozó genfi egyezményt is, hiszen az alapján minden szerződő államnak biztosítania kell a menekültek szabad mozgását saját területén. „Nem lehet kényszerlakhelyre, egy adott országba letelepíteni egy menekültet, meghatározni a számára, hogy hová menjen” – írja a CÖF, amely szerint „a kvótarendszer közvetetten módon, hosszú távon az egész Európai Unió működését érinti”, ezért nem léphet életbe.